Izvor: B92, 12.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrenuta 3 predkrivicna postupka

Beograd -- Okruzni javni tuzilac Rade Terzic potvrdio je u petak za B92 da je pokrenuo predkrivicne postupke u 3 slucaja. U prvom zahtevu, Tuzilastvo je od MUP Srbije zatrazilo da ispita sve okolnosti vezane za navodno prisluskivanje jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice iz prostorija Biroa za komunikacije Vlade Srbije. U drugom zahtevu, Tuzilastvo od policije trazi da ispita da li je Vladi Srbije pretio upad pripadnika Vojske Jugoslavije. U trecem, koji se odnosi na tekst novinarke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Natase Odalovic koji je objavljen u listu "Danas", MUP je dobio zadatak da utvrdi da li je tacno da je Aleksandar Tijanic, Kostunicin savetnik za medije, izjavio da zna ko narucuje ubistva po Srbiji i ako zna zasto to nije prijavio policiji.

Kako B92 saznaje u MUP Srbije, u zahtevu Okruznog javnog tuzilastva vezanom za slucaj prisluskivanja od policije je zatrazeno da ispita sva lica u Birou za komunikacije, sve tehnicke mogucnosti te sluzbe i saslusa sve odgovorne u "Telekomu", cije su se aktivnosti pominjane u toj "aferi". Izvor B92 kaze da je Tuzilastvo nalozilo i obavljanje informativnih razgovora sa svim ucesnicima razgovora, za koji bivsi navelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije Nebojsa Pavkovic tvrdi da je odrzan u noci izmedju 7. i 8. juna prosle godine i na kom je navodno od VJ trazen upad u zgradu Vlade Srbije. "Bice obavljeni razgovori s Pavkovicem, generalima koji su oglasavali tim povodom i savetnicima predsednika Jugoslavije", rekao je izvor B92.

Kako Radio B92 saznaje, policija je jos u cetvrtak pokusala da uruci poziv za informativan razgovor Kostunicinom savetnicima Aleksandru Tijanicu, Ljiljani Nedeljkovic, Radetu Bulatovicu i Gradimiru Nalicu. Kao sto je B92 vec javio, pozivi u cetvrtak nisu uruceni savetnicima jer je policiji u Generalnom sekretarijatu saveznog predsednika receno da ce oni svedociti pred Anketnim odborom Savezne skupstine, koji u medjuvremenu nije ni formiran.

Gradimir Nalic za B92 objasnjava da mu poziv nije urucen, ali da mu je poziv za razgovor stigao telefonom. Prema njegovim recima, savetnik jugoslovenskog predsednika za bezbednost Rade Bulatovic u petak je bio na informativnom razgovoru u policiji u vezi sa "aferom Pavkovic". "Telefonom je dogovoreno da cu u ponedeljak otici na razgovor, koji ustvari nije informativan razgovor, radi se o prikupljanju obavestenja. U petak su obavljeni razgovori s 2 savetnika, doduse po odvojenim predmetima. Nekome se izgleda ucinilo da je zgodno da sve savetnike 'pokupe pod istu kapu', pa da ih saslusava istog dana. Ni to ne smeta, moje misljenje, i dalje, je da sve to sto se u javnosti pise o tome predstavlja klasicno ometanje istrage, ukoliko uopste bude doslo do istrage, u svakom slucaju ometanje predistraznog postupka, koji je, koliko sam obavesten, okruzni javni tuzilac Rade Terzic poceo. Sve izjave date pre toga predstavljaju krivicno delo ometanja istrage, ali je stvar Tuzilastva da proceni ili upozori da izjave ne budu prikupljane preko medija, nego za to postoje ovlasceni organi. Posto nije formirana anketna komisija, narvno da ce se svi odazvati pozivu, odazvacu se i ja, nemam sta da krijem, ali ce posle razgovora sa mnom Terzic morati da pozove i mnogo siri krug lica", kaze Nalic.

U medjuvremenu, na informativnom razgovoru povodom teksta Natase Odalovic u listu "Danas", a ne u vezi sa "aferom Pavkovic", bio je i savetnik jugoslovenskog predsednika Aleksandar Tijanic. On za B92 kaze da su pripadnici policije bili korektni i da su mu postavili nekoliko pitanja. Tijanic takodje tvrdi da je Natasa Odalovic iznela niz neistina u tekstu koji je objavljen u listu "Danas", a u kom se navodi da je on rekao da Djindjic, "preko Bebe Popovica, narucuje ubistva od surcinskog klana". "Pitali su da li je tacno da sam to rekao, odgovor je ne, drugo, da li je tacno da sam izneo tu tvrdnju, odgovor je ne. Tu izjavu su odneli Radetu Terzicu. Ja sam protiv Zorana Djindjica podneo zahtev sudu i tuzbu za klevetu, jer su pokusali, on i Beba Popovic, da me uvuku u 'aferu Delimustafic'. Sest meseci cekam na intervenciju suda i da pozovu Djindjica koji je optuzen za klevetu, i ne zovu. A Vladimir Popovic Beba je, kako cujem, poslao zahtev Radetu Terzicu pre 2 dana, on je vec danas poslao policiju da uzme izjavu od mene. Prosto se pitam da li je Djindjic covek iznad srpskog pravosudja", rekao je Tijanic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.