Izvor: Blic, 04.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokojnici biraju

Pokojnici biraju

U moru optužbi za sukobe javnog i privatnog interesa u Srbiji našla se i Republička izborna komisija posle navoda Zorana Lončara, predstavnika DSS, da postoji sukob interesa kod odluke da se posao štampanja izbornog materijala u vrednosti od 117.000 evra dodeli 'Službenom glasniku', u čijem Upravnom odboru sede četiri člana RIK.

- U odboru ove štamparije su Biserka Živković, koja je i predsednik UO, generalni sekretar Vlade Srbije Maja Vasić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njen zamenik Goran Jovičić i Tamara Jovanović-Stojčev. Ova poslednja bila je i u Radnoj grupi RIK, na čijem čelu je bila sekretar RIK Ljiljana Benać-Šantić koja je raspisala konkurs za štampanje izbornog materijala. Iako zakona o sukobu javnog i privatnog interesa nema, ovo vidim kao tipičan, školski primer sukoba interesa. Osoba koja je sprovodila konkurs imala je saznanje o ponudama koje su pristigle i mogla je da takve informacije dostavi 'Glasniku' - izražava sumnju Lončar, dodajući da je vrednost posla oko 117.000 evra ili oko 7.700.000 dinara.

Ljiljana Benać-Šantić za 'Blic' demantuje bilo kakav sukob interesa u ovom slučaju, ističući da je razlog za izbor 'Službenog glasnika' kao nosioca posla samo taj što je njihova ponuda bila najpovoljnija.

- Kriterijumi su bili dobra opremljenost štamparije, bezbednost odštampanog materijala, mogućnost njegovog transporta... Javilo nam se pet velikih štamparija i izabrali smo 'Službeni glasnik' jer je bio najpovoljniji - kaže Ljiljana Benać-Šantić.

Sekretar RIK objašnjava da priča o sukobu interesa ne drži vodu i zato što su navedeni članovi RIK bili članovi UO 'Službeni glasnik' i prošle godine kada je druga štamparija dobila taj posao.

Republička izborna komisija na poslednjoj sednici utvrdila je da će na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji, zakazanim za 16. novembar, na birališta moći da izađe 6.506.147 građana Srbije sa pravom glasa. Lončar, međutim, za naš list tvrdi da utvrđeni ukupan broj birača dovodi u pitanje zakonitost izbornog procesa, s obzirom na to da je utvrđen prema neažuriranim biračkim spiskovima.

- Zamenik ministra državne uprave i lokalne samouprave Ivica Eždenci podneo je izveštaj o tome šta je rađeno, ali ne i o tome što je urađeno povodom ažuriranja spiskova. S obzirom na to da je na prethodnim izborima DSS dokazao da postoji 'višak' od oko 830.000 birača u spiskovima, postavlja se pitanje koliko su i sada oni validni - kaže Lončar.

On navodi da je, i pored odluke RIK da se izuzmu potpisi za podršku kandidature kada se utvrdi da je reč o mrtvim licima, u biračkim spiskovima moguće naći ova lica čak i bez kompjuterske podrške.

- Uporedio sam samo imena onih mrtvih lica koja su se našla među potpisima za podršku predsedničkim kandidatima i našao jedan broj u biračkim spiskovima. Ko zna šta bih sve pronašao da su nam pre zaključenja ukupnog broja birača dostavili CD sa objedinjenim biračkim spiskom - kaže Lončar, izražavajući sumnju u dobronamernost odluke da CD bude dostavljen članovima RIK nekoliko dana posle zaključenja biračkog spiska.

- Ako se to i dogodi, ukoliko uočimo neke greške, neće biti moguće izmeniti te spiskove - objašnjava Lončar i dodaje da su članovi RIK stavljeni u situaciju da 'veruju na reč ministarstvu državne i lokalne samouprave'. Nikola M. Jovanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.