Izvor: Politika, 24.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poklone funkcionera nema ko da prijavi

Na spisku onih koji su prijavili poklone Republičkom odboru za sprečavanje sukoba interesa nema predsednika opština, članova vlade, upravnih odbora, poslanika ...

Nijedan predsednik opštine u Srbiji, odbornik u lokalnoj skupštini, pomoćnik ministra, član nekog upravnog odbora ili neki drugi funkcioner u toku prošle godine nije primio poklon vredniji od 150 evra.

I ovakav zaključak (koliko god izgledao neverovatno) mogao bi se izvući iz izveštaja Republičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odbora za sprečavanje sukoba interesa, jer se na njihovom spisku onih koji su prijavili poklon vredniji od ove sume nalaze imena samo tri čoveka – predsednika republike Borisa Tadića, premijera Vojislava Koštunice i bivšeg predsednika parlamenta Predraga Markovića.

– Vrlo je verovatno da je i neko drugi primio takav poklon, ali to je stvar koja izmiče saznanju Odbora. Morao bi to neko da prijavi da bi se rešavalo da li je zakon prekršen. Ne postoji rupa u zakonu, ali se postavlja pitanje na osnovu čega bi Odbor mogao da zna da je funkcioner ispunio svoju obavezu, osim ako ga neko ne prijavi ili ako mediji ne otkriju neki slučaj. U tome je problem sa primenom ovog zakona – kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

U prošlogodišnjem izveštaju Odbora, kako kaže, pada u oči to što nema pomena o poklonima kojima su darivani gradonačelnici, članovi vlade i drugi funkcioneri.

Prema Zakonu, izabrani funkcioneri (predsednik republike, predsednici opština, opštinski odbornici, narodni poslanici, ili izabrani od nekog organa kao što su članovi vlade) kada prime poklon podnose izveštaj republičkom Odboru, a postavljeni ili imenovani (pomoćnici ministara, članovi upravnih odbora u javnim preduzećima...) organu Skupštine opštine ili vladi u zavisnosti od toga na kojoj su funkciji.

Predsednik Odbora za sprečavanje sukoba interesa Milovan Dedijer pojašnjava da funkcionere niko ne kontroliše da li su primili neki poklon, "ali može neko da ih prijavi da su dobili poklon, a mi nismo o tome obavešteni. U tom slučaju bismo pokrenuli postupak po službenoj dužnosti", kaže Dedijer.

Za sada takvih slučajeva nije bilo. Javna je tajna da se ipak mnogi poslovi u Srbiji sklapaju upravo zahvaljujući tome što se pokloni daju onima koji su u prilici da završe neki posao, pre svega ljudima na rukovodećim funkcijama.

– Nisu u pitanju samo pokloni u vidu materijalnih dobara. Poklon može biti i neka usluga (plaćeno letovanje za funkcionera i članove njegove porodice, stipendija) – kaže Nenadić.

Kod primene ovog zakona, kako kaže, važno je da li funkcioner želi taj poklon da zadrži za sebe ili ne. "Ukoliko predsednik republike ili gradonačelnik dobije skupi poklon, koji ne želi da zadrži nema problema, nije bitna vrednost poklona, da li je iznad ili ispod prosečnog iznosa plate. Pitanje se postavlja samo kada on želi da zadrži poklon za sebe", ističe Nenadić.

On smatra da je loše rešenje u zakonu to što pokloni, koje bi eventualno prijavili gradonačelnici postaju vlasništvo republike umesto lokalne samouprave. Zakonodavac nije vodio računa o tome da su ovim propisom obuhvaćeni i funkcioneri lokalne samouprave.

--------------------------------------------------------------------------

Podsećanje na prošlo vreme

Praksa da se vodi evidencija o tome šta je poklanjano funkcionerima, prema rečima Srđana Đurića, portparola Vlade Srbije, ustanovljena je u vreme dok je Vojislav Koštunica bio predsednik Jugoslavije. Tada je u Palati federacije jedna sala bila namenjena isključivo za poklone koje je dobijao šef države. Svi su registrovani i svi se tamo i nalaze.

Takva praksa, nastavljena je i kada je Vojislav Koštunica izabran za premijera. To, kako kaže Đurić, nije bio običaj u vreme dva prethodna premijera, Zorana Đinđića i Zorana Živkovića.

Na naše pitanje da prokomentariše novu praksu u Vladi Srbije, bivši premijer Zoran Živković kaže da Koštunica to radi, jer ga na to obavezuje zakon koji je definisao tu oblast.

"Pre toga nije postojao sličan zakon, pa je sudbina poklona bila različita. Da ne govorim o tome u Zoranovo vreme, sigurno je nešto ostalo u kabinetu. Neke stvari sam i ja ostavio, a uzeo sam sitnice koje su bile podsećanje na neko prošlo vreme. Ništa od tih poklona nije bilo značajno, da bi moglo da bude skuplje od stotinak evra", tvrdi Živković.

J. Cerovina

[objavljeno: 24.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.