Poklon Rusiji ili posao veka

Izvor: Blic, 05.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poklon Rusiji ili posao veka

Gasni sporazum sa Rusijom, koji su ministri Vlade Srbije juče poslanicima u Skupštini predstavili kao najveći razvojni projekat za državu u narednih pola veka, podržala je tokom jučerašnje skupštinske rasprave većina stranaka. Ovaj međudržavni sporazum će očito lako dobiti skupštinsku većinu, ali se usvaja pod velikom senkom pitanja da li će NIS biti prodat po pet puta nižoj ceni i zapravo biti poklonjen Rusiji, kao i da li će Srbiji doneti očekivanu korist.

Energetski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sporazum sa Rusijom, o kome je juče počela rasprava u Skupštini, predviđa izgradnju magistralnog gasovoda kroz Srbiju, podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i modernizaciju Naftne industrije Srbije, za koju je ruski „Gaspromnjeft" ponudio oko 900 miliona evra.

Sporna cena NIS-a

Ponuda „Gaspromnjefta" je, kako je navedeno u sporazumu, da učestvuje u zajedničkoj izgradnji gasovoda „Južni tok" kroz Srbiju, da bude vlasnik 51 odsto tog gasovoda i da učestvuje u izgradnji podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru. Najviše polemika u domaćoj javnosti izazvala je ponuda „Gaspromnjefta" od 400 miliona evra za 51 odsto deonica NIS-a, obećavajući dodatnih 500 miliona evra u investicijama do 2012. godine. Domaći eksperti su procenili da je knjigovodstvena vrednost NIS-a oko 1,2 milijarde evra, ali da je tržišna veća i mogla bi da dostigne oko tri milijarde evra.

Na sve ovo juče su upozorili poslanici LDP i LSV.

Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović rekao je da ova stranka neće podržati energetski sporazum i da je on potpuno neprihvatljiv za njih zbog načina na koji dolazi do njegove realizacije, zbog njegovog karaktera i zbog posledica.

- Ovo je direktna negacija sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji smo potpisali, zato što taj mentalitet, koji smo mi juče pokušali da definišemo ovde u parlamentu, ne postoji u ovome o čemu danas razgovaramo. Način je kriminalan, isključivo politički motivisan potrebom jedne vlade da u Rusiji pronađe onu snagu koju sama nema da bi se odbranila u propaloj politici, i rekao bih sitnim predizbornim interesima - rekao je Jovanović.

On je ocenio da je „karakter ovog sporazuma kriminalan, jer ugrožava sve vitalne interese našeg društva", a da su „posledice vrlo predvidive i sramne".

Većina stranaka za sporazum

Šef poslaničke grupe G17 plus, stranke koja se najglasnije protivila ratifikaciji gasnog sporazuma, rekla je da će poslanici te stranke glasati za potvrđivanje energetskog sporazuma sa Rusijom.

- U skupštinsku proceduru je ušao samo sporazum, a cena koja je navedena u protokolu biće predmet pregovora radne grupe koju je formirala Vlada Srbije - rekla je Grubješić i naglasila da je od same cene NIS mnogo važnije da dobiju uveravanja da li je gasovod koji će proći kroz Srbiju magistralni.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov je rekla da se ovakvim ugovorom Srbija dovodi u vazalni odnos prema Rusiji i da je potrebno da se ovakvi ugovori zaključuju posle „pobede na tenderu i na legalan način". Jerkov je rekla da ova stranka neće podržavati vladu ako pljačka Vojvodinu, nazivajući ugovor pljačkom Vojvodine.

Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor rekao je da Savez vojvođanskih Mađara neće glasati za ovaj sporazum jer je on „protivan građanima Vojvodine i Srbije". On je rekao da ciljevi sporazuma nisu sporni, ali je sporan način na koji se dolazi do njih.

Šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić rekao je da će poslanici ove stranke glasati za ovaj sporazum, ali je dodao da „može da se stavi dosta primedbi na način na koji smo došli do ovog ugovora".

- Nije taj krak jedina alternativa da Rusija još više gasa proda zapadnoj Evropi. Ja to smatram poklonom Srbiji. U to računam sve buduće godišnje prihode i svu buduću sigurnost. Taj gasovod će neko i da brani od sada. Zbog buduće sigurnosti koju Srbija sebi osigurava i energetske i svake druge vrste ponosan sam - rekao je Nikolić.

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da će glasati sa obe ruke za ratifikaciju energetskog sporazuma, jer „znači život za Srbiju za sto godina".

- Ne igrajmo se sa ruskim državnim vrhom, ne stvarajmo neprijatelja od njih. Zakera se za svaku sitnicu, a juče nismo u parlamentu definisali da li je Kosovo deo Srbije i to nije smetalo - rekao je Ilić.

Jačanje odnosa sa Rusijom

Gasni sporazum sa Rusijom u Skupštini su „branili" ministar rudarstva Petar Škundrić i potpredsednik Božidar Đelić. Đelić je naglasio da je sporazum sa Rusijom - ekonomski sporazum, ali da će jačanje ekonomskih odnosa sa Rusijom dodatno učvrstiti i političke odnose dve zemlje.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da Srbija što pre treba da ratifikuje energetski sporazum sa Rusijom jer se tako mogu poboljšati celokupni ekonomski odnosi Srbije sa Rusijom.

Kako navode u ministarstvu, već je izgubljeno mnogo vremena bez valjanog razloga i građani Srbije zbog toga trpe štetu. Vlada Srbije ne sme dozvoliti da cena naftnog aranžmana ugrozi realizaciju celog energetskog sporazuma sa Rusijom.

- Kada se država angažuje oko nekog međunarodnog projekta, njegova realizacija ne sme da zavisi od toga koja je politička garnitura trenutno na vlasti u Srbiji. Mi se možemo zalagati da uslovi za Srbiju oko gasnog i naftnog aranžmana budu što povoljniji", zaključuje se u saopštenju Vlade.

NIS vredi dve milijarde i dvesta miliona evra

Vlada Srbije dobila je juče izveštaj o proceni NIS koji po analizi revizorske kuće „Dilojt i Tuš" vredi dve milijarde i dvesta miliona evra na dan 30. jun 2008. godine, saznaje „Blic" u Vladi Srbije. Kao pravni osnov zašto je Vlada angažovala revizore navedeno je „utvrđivanje tačnog procenta udela u kapitalu koji će biti prenet sadašnjim i bivšim zaposlenima u skladu sa zakonom o pravu na besplatne akcije". Revizori navode da je analiza rađena na osnovu podataka iz NIS, javnih podataka i razgovora sa menadžmentom. Dilojt je takođe u obzir uzeo i kretanje sirove nafte na tržištu od 2008. do 2012. godine na osnovu podataka „Ekonomist inteligence unit" i podataka Dojče Banke, a u analizi se navodi i da će, po podacima američkog ministarstva energetike, barel nafte do 2030. godine dostići 186 dolara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.