Izvor: Blic, 09.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojačavanje represije uvod u vanredno stanje

Pojačavanje represije uvod u vanredno stanje

BEOGRAD Režim će se, prema ocenama Slobodana Vučetića, člana Upravnog odbora G17 plus, i Ratka Božovića, člana Saveta G17 plus, u narednom periodu orijentisati na pojačavanje represije. Prema Vučetićevim rečima, režim će možda pristupiti i mnogo širem spektru represivnih mera protiv građana, uz moguće provokacije kojima bi se stvorio povod za uvođenje vanrednog stanja.

Vučetić, koji je i bivši >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sudija Ustavnog suda Srbije, ocenio je da je represija u Srbiji dugo prisutna kao metod vlasti, a ogleda se u neustavnosti, medijskoj manipulaciji i zastrašivanju građana. Prema njegovim rečima, predstavnici sadašnje vlasti postupaju po receptu despotskih vladara, gde su i država i građani privatni posed vlastodržaca.

Podloga za represiju stvara se, smatra Vučetić, donošenjem antiustavnih i nedemokratskih zakona, kao što su zakoni o univerzitetu i javnom informisanju ili Zakon o krivičnom postupku koji je donet još u vreme SFRJ.

Drugi metod represije je 'bogata i sve veća proizvodnja unutrašnjih neprijatelja i domaćih izdajnika', što je, prema Vučetićevim rečima, 'jedina proizvodnja u Srbiji koja stalno prebacuje normu'. Treći oblik je mentalna represija, kojom se među građanima šire strah i nesigurnost. Četvrti metod represije je brutalno gušenje slobode štampe i slobode misli, pri čemu je naročito opasna 'primena dvostrukih aršina i diskriminacija građana po partijskoj pripadnosti'.

Jedni smeju da nazivaju građane banditima, izdajnicima, fašistima, ološem i domicilnim ništarijama, a drugi za iznošenje notorne istine, poput one koja se tiče st

anja u zdravstvu, moraju da idu na sud, zbog tobožnje uvrede njegovog visočanstva ministra rekao je Vučetić.

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme u arsenal represivnih mera sve se više uključuje i otvorena zloupotreba policije, što je vidljivo u neprekidnom progonu aktivista 'Otpora'. Prema njegovim rečima, ova organizacija se nalazi na meti režima, jer njeno delovanje 'predstavlja obrazac otpora despotskoj i totalitarnoj vlasti'.

Sociolog Ratko Božović ocenio je da je vlast postala 'remetilački faktor u ostvarivanju građanskih prava i sloboda'. Prema njegovim rečima, represija nas vodi 'u konfuziju i anemično društvo u kojem se ne zna šta je vredno, a šta nije' i 'u veliku opasnost, jer ljudi koji odlučuju o svemu vode računa samo o tome kako da ostanu na vlasti'. Božović je ocenio da je ključ represije u 'rđavim zakonima' koji su 'najgora vrsta tiranije', iza kojih stoji 'podanički mentalitet delilaca pravde'. M.R.P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.