Pohvala EU za reforme u Srbiji, bez roka za prvo poglavlje

Izvor: Studio B, 11.Dec.2014, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pohvala EU za reforme u Srbiji, bez roka za prvo poglavlje

U zaključcima koji će biti usvojeni sledeće nedelje na sastanku Saveta ministara, EU pohvaljuje Srbiju za sprovedene reforme, ali ne određuje rok u kojem će biti otvoreno prvo pregovaračko poglavlje, preneo je večeras RTS.

U nacrtu dokumenta u koji je RTS imao uvid, Savet ministara pozdravlja napredak koji je Srbija tokom godine postigla u reformi pravosuđa i administracije, borbi protiv korupcije i ambiciozne ekonomske reforme.

Posebno se ističe program ambicioznih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ekonomskih i strukturnih reformi. Beograd je pohvaljen i za profesionalni pristup dosadasnjem toku pregovora i skrininga.

Međutim, u tekstu zakiljučaka nema preciznog roka, već se kaže da se EU "nada održavanju sledeće pristpupne konferencije i otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja", preneo je RTS.

Kako se navodi, ključ je u stavu Nemačke da druga poglavlja ne mogu biti otvorena pre poglavlja 35 o normalizaciji odnosa sa Prištinom, a pomak na ovom planu očekuje se po obnovi političkog dijaloga, koji se očekuje posle formiranja vlade u Prištini.

U nacrtu zaključaka Savet ministara EU pozitivno ocenjuje dosadašnji rad na pripremi poglavlja 23 i 24 o vladavini zakona, koja kao i poglavlje 35, treba da budu otovrena na početku pregovora.

Evropski ministri pozvaće Srbiju i da postupno usklađuje spoljnu politiku sa EU, ne pominjući esklpicitno sankcije prema Rusiji, naveo je RTS.

Zaključci će biti usvojeni na sastanku Saveta ministara za opšte poslove u Briselu 16. decembra.

 

Selaković : EK izuzetno dobro ocenila Akcioni plan za poglavlje 23

 

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je večeras da je akcioni plan za Poglavlje 23, koje se tiče pravosuđa, dobio izuzetno dobre ocene Evropske komisije u Briselu.

"Ovo je izuzetan dan za Ministarstvo pravde, jer je dobilo potvrdu kvaliteta za akcioni plan i osim pojedinih tehničkih izmena, nadam se da ćemo uskoro krenuti u realizaciju početka pregovora sa EU", rekao je Selaković novinarima u Specijalnom sudu.

Ovo je drugi nacrt Akcionog plana za Poglavlje 23, nakon čijeg konačnog potvrđivanja mogu da otpočnu pregovori Srbije za pristupanje EU.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Selaković: EK izuzetno dobro ocenila Akcioni plan za poglavlje 23

Izvor: Blic, 11.Dec.2014

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je večeras da je akcioni plan za Poglavlje 23, koje se tiče pravosuđa, dobio izuzetno dobre ocene Evropske komisije u Briselu..."Ovo je izuzetan dan za Ministarstvo pravde, jer je dobilo potvrdu kvaliteta za akcioni plan i osim pojedinih tehničkih izmena,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.