Pogledajte kako su srpska i hrvatska TV širili ratnu propagandu istim vestima

Izvor: Blic, 17.Jan.2012, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte kako su srpska i hrvatska TV širili ratnu propagandu istim vestima

U kanadskom dokumentarcu "Težina lanaca" (Weight of Chains), autora Borisa Malagurski, nalazi se kratak isečak koji razotkriva ratnu propagandu državnih televizija Srbije i Hrvatske tokom ratova devedesetih godina. Obe televizije su emitovale su iste vesti, s tom razlikom što su, prema potrebi, umesto reči "Srbi" stavaljali "Hrvati" i obrnuto.

Autor filma Boris Malagurski, poreklom iz Srbije, pronašao je primer vesti koju su tokom borbi oko Vukovara emitovale Televizija Beograd >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Televizija Zagreb. Jednostavnom zamenom subjekta u rečenici ("Srbi", umesto "Hrvati") oni su isti propagandistički prilog iskoristili za svoje ciljeve.

- ... A tamo je i razrušeni Vukovar u kojem neprijatelj iskazuje i dalje genocid masakrirajući vukovarske Srbe - čitao je spiker TV Beograd, dok bi kolega sa HTV u istoj rečenici imao "vukovarske Hrvate".

U sledećoj rečenici, umesto subjekta promenjen je objekat.

- Slike iz Vukovara sve govore i u potpunosti negiraju sve tvrdnje zagrebačke propagande o ubijenim Hrvatima - pročitao je voditelj TV Beograd Milorad Komrakov, dok je kolega sa HTV-a rekao da "slike iz Vukovara sve govore i u potpunosti negiraju sve tlapnje beogradske propagande o ubijenim Srbima".

VIDEO > Pogledajte kako srpski i hrvatski spiker čitaju praktično istu vest:

Povezane vesti: Studenti iz Hrvatske i Srbije zajedno protiv rana iz prošlosti Pronađeni ostaci većine nestalih tokom ratova devedesetih Šveđani isporučili BiH osumnjičenog za ratne zločine nad Srbima Hrvatski biskup traži prekid diplomatskih odnosa sa Srbijom Kosor: Nećemo dozvoliti revidiranje hrvatske istorije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ovako su srpski i hrvatski mediji širili ratnu propagandu (VIDEO)

Izvor: S media, 17.Jan.2012

U kanadskom dokumentarcu "Težina lanaca" (Weight of Ćains), autora Borisa Malagurski, nalazi se kratak isečak koji razotkriva ratnu propagandu državnih televizija Srbije i Hrvatske tokom ratova devedesetih godina. Obe televizije su emitovale su iste vesti, s tom razlikom što su, prema potrebi, umesto...

Nastavak na S media...

RTS i HTV imali kloniranu ratnu propagandu (VIDEO)

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jan.2012, 19:01

Kanadski dokumentarac "Težina lanaca" (Weight of Chains), autora srpskog porijekla Borisa Malagurskog, sadrži insert koji jednostavno dočarava besramnu ratnu propagandu državnih televizija Srbije i Hrvatske tokom ratova devedesetih godina.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.