Pogledajte kako se štampaju listići

Izvor: B92, 07.Mar.2014, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte kako se štampaju listići

Beograd -- Do izbora je ostalo još nekoliko dana, a štampanje izbornih listića je počelo juče. Ekipa B92 bila je u štampariji Službenog glasnika odakle listići stižu.

Stranke i političari iskoristiće poslednju nedelju kampanje za što bolje pozicioniranje svojih lista i pridobijanje što većeg broja glasača, a nadležni - za poslednje provere i stvaranje uslova za nesmetano funkcionisanje izbornog procesa.

Jedan od glavnih uslova svakako jeste i štampanje i distribucija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbornih listića na kojima se nalaze imena onih koje će građani zaokruživati.

Do sada je urađeno više od polovine posla. Onaj glavni, štampanje izbornih listića za parlamentarne i beogradske izbore, trebalo bi da bude završen u naredna četiri dana.

"U naredna dva dana je najveći deo posla koji nam predstoji. Mi se nadamo da ćemo sve to završiti do ponedeljka i negde već 10. počeće distribucija materijala, pre svega onog za inostranstvo, a od 12. do 14. marta će ići sav ostali materijal", kaže Radoš Ljušić, direktor Službenog glasnika.

U štampariji Službenog glasnika su pre tri meseca unapređene mere bezbednosti. Promenjene su sve stare kamere i pojačan je nadzor. U prostoru ne postoji nijedno mesto koje se ne snima.

"Danas pokrivamo štampariju sa 70 kamera i sve što je bilo neophodno da bi se bezbednost pojačala smo preduzeli. Danas se može ući samo na jedna vrata i na jedna vrata izaći, ne može niko da uđe bez posebne propusnice, ne može niko da izađe, a da se prethodno ne pregleda sve ono što je uneo ili izneo, i isto niko ne može da uđe u štampariju da nema svog pratioca...", objašnjava Ljušić.

Iz Službenog glasnika bi trebalo da izađe 6.801.161 glasački listić. U taj broj uključena je i obavezna rezerva od 0,5 odsto. Listić za parlamentarne izbore je svetlo plave boje, za beogradske bele, a najčešći format u kom ćemo ga videti je A4. Uz srpski jezik, postoje još 32 različite varijante na jezicima manjina.

Damir Kosmina iz Odeljenja dirade kaže da se u njegovom sektoru radi "malo odgovorniji posao", je se tu rade jezičke varijante nacionalnih manjina. "Ima možda manje papira, ali i mnogo više pažnje treba da se posveti poslu i mnogo više ima ručnog posla, pažnje i svega", dodaje on.

Za taj posao, s obzirom na kompleksnost posla i rokove, angažovano je još šest žena. Njihov zadatak je da odvoje materijal, koji će potom biti upućen na krajnja odredišta. Time se obezbeđuje da se pred biračima nađu listići na jezicima koje razumeju, pa je njihov posao još samo da zaokruže svog kandidata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.