Poglavlje 26 spremno, čeka se datum otvaranja

Izvor: BKTV News, 19.Jan.2017, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poglavlje 26 spremno, čeka se datum otvaranja

Ambasadori zemalja članica EU potvrdili su danas da su ispunjeni svi uslovi za otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU, a ostaje da se vidi kada će biti organizovana sledeća Međuvladina konferencija na kojoj će biti otvoreno ovo, a možda i još neka poglavlja.

Stalni predstavnici svih 28 zemalja članica, uključujući i Hrvatsku, bez rasprave su danas potvrdili odluku o otvaranju poglavlja 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu, potvrđeno je Tanjugu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
Dobre vesti za Srbiju: Zeleno svetlo za otvarenje poglavlja 26

U Savetu EU Tanjugu je rečeno da su sada ispunjene sve potrebne procedure za otvaranje novog poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije.

"Još ostaje da se vidi kada će biti organizovana Međuvladina konferencija i koliko će poglavlja tom prilikom biti otvoreno”, izjavio je za Tanjug neimenovani zvaničnik Saveta EU zadužen za proširenje.

Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu saznaje da Malteško predsedavanje u komunikaciji sa zemljama članicama trenutno razmatra zakazivanje Međuvladine konferencije sa Srbijom za kraj februara odnosno početak marta.

Davenport: Srbija može da otvori još 13 poglavlja u 2017.

Navodi se da bi Srbija tada mogla da pored potvrđenog poglavlja 26 otvori bar još jedno poglavlje.

U krugovima bliskim pregovaračkom timu Srbije Tanjug saznaje da je pored poglavlja 26 koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, Srbija spremna da "što pre" otvori poglavlja 20 - preduzetništvo i industrijska politika i 29 - carinska unija.

Moguće otvaranje novih poglavlja u februaru

Iz Beograda poručuju da se intenzivno radi i na ispunjavanju uslova za otvaranje poglavlja koje se odnosi na usklađivanje zakonodavstva u oblasti intelektualne svojine, privrednih društava, ribarstva i finasijskih i budžetskih odredbi.

Plan EU je, kako se nezvanično može čuti u Briselu, da se ove godine u pristupnim pregovorima sa Srbijom otvori šest ili sedam poglavlja raspoređenih na najmanje tri pristupne konferencije.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.