Izvor: Blic, 02.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podstrek Albancima za nove sukobe

Podstrek Albancima za nove sukobe

Oslobađajuća presuda za bivše pripadnike OVK Fatmira Ljimaja i Isaka Muslijua poljuljala je poverenje srpske javnosti u objektivnost Haškog tribunala i dodatno uznemirila Srbe na Kosovu.

Savetnik predsednika Srbije za haška pitanja Jovan Simić ocenio je da ta presuda daje podstrek Albancima da prošire sukobe, ne bi li to dovelo do zauzimanja tvrdog stava da Kosovo mora biti nezavisno, kao i da stvara lošu sliku i mogućnost za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << spekulacije o radu Tribunala.

Nacionalni savet za saradnju s Haškim sudom saopštio je da presuda Ljimaju i Muslijuu neće doprineti vraćanju poverenja domaće javnosti u taj sud, već će samo ojačati snage koje se protive svakoj saradnji s Tribunalom.

Predsednik Saveta Rasim Ljajić izjavio je da će biti teško uveriti javnost u Srbiji da odluka Tribunala i zahtev da se Slobodanu Miloševiću razdvoji proces za Kosovo nisu politički povezani.

- Ovo će značiti dva koraka unazad u stvaranju poverenja javnosti u Tribunal - upozorio je Ljajić.

Nosilac Srpske liste za KiM Oliver Ivanović pribojava se da presuda može imati i direktne posledice.

- To je indirektna poruka Albancima da su dobro radili 1999. i 17. marta 2004. - ocenio je Ivanović.

Više hiljada Albanaca dočekalo je na aerodromu Slatina juče oko 16 sati Fatmira Ljimaja i Isak Muslijua. Oni su oslobođeni odlukom Haškog suda uprkos tome što ih je međunarodni tužilac teretila da su u junu 1998. godine počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom time što su u ilegalnom logoru Lapušnik na putu Kosovo Polje-Peć držali mučili i ubili više Srba i nealbanaca. Nekoliko desetina hiljada Albanaca okupilo se ispred zgrade Filološkog fakulteta priređujući doček Ljimaju i Muslijuu pod nazivom 'Manifestacija - estrada herojima Kosova'. N. Z. - D. V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.