Izvor: B92, 25.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podržana Studija o izvodljivosti

Luksemburg -- Ministri spoljnih poslova Evropske unije potvrdili su pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti koju je dala Evropska komisija.

Šefovi diplomatija Evropske unije podržali su povoljan zaključak Evropske komisije o spremnosti Srbije i Crne Gore da stupi u pregovore s EU o sklapanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Uniji. Predstavnici vlasti u Beogradu su čak i pre donošenja same odluke saopštili da to znači korak bliže Evropi.

Ministri spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslova Unije su od Evropske komisije zatražili da što pre pripremi početak pregovora o sklapanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore Evropskoj Uniji. U saopštenju se navodi i da Savet ministara očekuje da najnovija poboljšanja u saradnji s Tribunalom u Hagu budu nastavljena i ojačana sve dok haški optuženici, koji izbegavaju međunarodnu pravdu, ne budu izvedeni pred sud u Hagu.

Ren: Pregovori već u oktobru

"Zajednički cilj Saveta ministara Evropske unije i Evropske komisije jeste da na petu godišnjicu demokratskih oktobarskih promena u Srbiji pregovori o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju već uveliko budu u toku, izjavio je evropski komesar Oli Ren.

Prema njegovim rečima, za pozitivnu ocenu Evropske komisije u Studiji, bila su ključna tri činioca. Prvi je da je došlo do dogovora Beograda i Podgorice o izmenama i dopunama Ustavne povelje, drugo da je postignut bitan napredak u saradnji s Haškim sudom, a treće da je postignut značajan napredak Srbije i Crna Gore u sprovođenju političkih i ekonomskih reformi.

Ren je ukazao da je upravo danas optuženi general Nebojša Pavković stigao u Haški tribunal i da je to trinaesti optuženi koji je otišao u Hag u poslednje vreme, a dvadeseti od novembra prošle godine. Ren je, osvrćući se na podršku ministara EU povoljnoj oceni Studije o izvodljivosti, rekao da bi i takvi pregovori sa BiH trebalo da počnu u maju. Dodao je da je vrlo verovatno da će ti pregovori o sporazumima BiH i SCG sa EU teći paralelno.

U pripremi novi izveštaj o Kosovu

Evropski komesar za proširenje je naveo da će on zajedno sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom pripremiti novi izveštaj o Kosovu, što su zatražili ministri inostranih poslova EU. Ren, koji je šefovima diplomatija EU na sastanku u Luksemburgu obrazložio izveštaj Evropske komisije o Kosovu, naglasio je da Evropska unija ohrabruje direktan dijalog Beograda i Prištine, jer je to podjednako važno kao i angažovanje međunarodne zajednice u rešavanju kosovskog pitanja.

Predsedavajući zasedanja, šef luksemburške diplomatije, Žan Aselborn je novinarima rekao da su evropski ministri zadovoljni boljim razvojem na Kosovu i "znatno konstruktivnijim stavom Beograda". "Izgleda da obe strane sada isključuju podelu Kosova", podvukao je Aselborn i ukazao na veliku važnost decentralizacije, kao ključnog činioca za multietničko Kosovo.

Na pitanje novinara kako tumači odbijanje kosovskog predsednika Ibrahima Rugove da prihvati ponudu predsednika Srbije Borisa Tadića za direktan dijalog, Ren je podvukao da "Evropske unija nastavlja da ohrabruje direktan dijalog Beograda i Prištine, koji je jednako važan kao i angažovanje međunarodne zajednice". "Obe strane treba da u međusobnim odnosima iskažu konstruktivan prilaz", naglasio je Ren, istakavši da rešavanje pitanja Kosova nije uslov za pokretanje pregovora o pridruživanju sa SCG.

Aselborn je rekao i da je Ren ministrima predstavio izveštaj Evropske komisije o Kosovu i stavio do znanja da je "Savet ministara EU ohrabren najnovijim razvojem na Kosovu, uključujući mnogo konstruktivniji stav Beograda, zbog čega izražavamo zadovoljstvo".

Bolji život - konkretno i globalno

Dok je potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus o značaju Studije govorio u konkretnim primerima, premijer Srbije Vojislav Koštunica navodi njen globalni značaj.

"Mogu da kažem da će za par dana, u okolini Pančeva biti podignuta i puštena u rad prva domaća privatna fabrika, koja će od početka do kraja da prozvodi energetski efikasne sijalice, koje nekoliko puta smanjuju potrošnju električne energije. To je jedan mali primer. Onda, imamo i primer s prozorima, pa sa štednjom energije u industriji", kazao je Labus u Leskovcu u okviru kampanje "Evropa kuca na tvoja vrata".

Koštunica prednost vidi u poboljšanju života: "Članstvo u EU za našu zemlju znači izlazak iz jedne buduće moguće izoacije. Sve u svemu, ovo ne bi imalo svoje pravo značenje, ako nebi svakom pojedincu pomalo donelo jednu promenu u životu, a to znači bolji, spokojniji, mirniji život."

Predsednik SCG Svetozar Marović kaže da će na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope tražiti da za SCG bude skraćen put do EU. Podsećajući na to da je i za neke druge zemlje put ka EU bio skraćen, Marović objašnjava da SCG ne traži prečice ka evropskim institucijama, ali da je zemlja odlučna da taj proces ubrza i da očekuje punu podršku EU u tome.

Današnjom potvrdom pozitivne ocene Studije o izvodljivosti, Srbija i Crna Gora je i formalno ušla u novu fazu pridruživanja institucijama EU, izjavio je Marović. "Od ovog trenutka, svi mi i u Srbiji i u Crnoj Gori - građani, stranke, institucije, nevladin sektor - moramo učiniti sve što je u našoj moći da nastavak puta ka članstvu u Evropskoj uniji pređemo što je brže moguće", navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika SCG.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je potvrda pozitivne ocene Studije veoma važna, ali da "ne znači kraj, jer Srbiju tek sada čeka težak posao". Predstoje nam unutrašnje reforme, promena sistema administracije, reforme sistema odbrane i policije, promena ekonomske strukture i njena liberalizacija, restrukturiranje javnih preduzeća, donošenje strategije o energetici i usklađivanje obrazovanja sa evropskim standardima", rekao je Tadić u Kragujevcu. Predsednik Srbije je istakao da "čitav aspekt političkog, socijalnog, ekonomskog i bezbednosnog života u Srbiji mora biti usaglašen sa standardima Evropske Unije".

Crnogorska ministarka za evropske integracije Gordana Đurović pozdravila je potvrdu Studije o izvodljivosti, istakavši da će Crna Gora poštovati svoje obaveze u državnoj zajednici, ali i da će se intenzivno pripremati za referendum o nezavisnosti. Ona je, međutim, kazala da radni tekst Studije "nije na pravi način oslikao nivo ostvarenih reformi u Crnoj Gori" i da sadrži "oštre konstatacije", zbog čega crnogorska vlada priprema komentare na Studiju. Ministarka za evropske integracije nije, međutim, želela da precizira o kojim se to "konstatacijama" radi, rekavši da "ne želi da prejudicira stav vlade". U radnoj verziji studije Crnoj Gori se posebno zamera što je "organizovani kriminal i dalje povezan sa segmentima sistema vlasti".

Ali, prvo uskladiti zakone (i krastavce)...

Međutim, tek sad sledi ogroman posao. To najbolje ilustruju primeri poput slovenačkog problema s kranjskom pčelom ili hrvatskog problema u ribolovačkoj floti.

Da bi građani Srbije došli do života koji premijer Srbije najavljuje, neophodno je uraditi mnogo toga. Grube procene govore da svaka država, da bi postala član Evropske unije, treba da uskladi oko 10.000 propisa. Osim propisa koji se bave političkim sistemom, ekonomijom, zaposlenošću, ima i onih koji konkretno definišu, na primer, neophodan nivo alkohola u piću. Sa takvim problemima su se već suočile i Slovenije i Hrvatska.

Tako je Hrvatska morala da uredi oblast ribarstva, jer se Unija ima problem sa tim što Hrvatska nije konkretno rekla koliko će brodova iz postojeće flote povući zbog gradnje novih. Mnogo pre Hrvatske, Slovenije je imala problem sa zaštitom takozvane kranjske pčele, čiji se genetski sastav razlikuje od ostalih. Da bi zaštitila tu vrstu pčele Slovenija je tražila da se zabrani ili smanji uvoz drugih pčela u tu državu.

Evropski parlamentarac Jelko Kacin za B92 kaže da su propisi Unije vrlo konkretni, kako oni koji se odnose na politiku i makroekonomiju, tako i oni na nižem, odnosno mikroekonomskom nivou: "Ako želite izvoziti meso u Evropsku uniju, morate imati jasnu evidenciju svakog grla, poreklo, gde je rođeno, gde je dovučeno, kako je bilo pelcovano itd. Što se tiče mleka, priča vam je otprilike isto takva. Sve dok se ne udovolji higijenskim standardima koji su veoma strogi u EU biće velike poteškoće sa proizvodnjom, odnosno izvozom mleka u te države."

Kacin navodi i da težina zadatka raste u zavisnosti od stepena približavanja države Evropskoj uniji: "Kada god bude vaša ekipa, odnosno ekipe, odletele u Brisel, u Komisiju na razgovore, odnosno dogovore, uvek će dobiti domaći zadatak koji treba kod kuće razraditi, odraditi, a zatim i implementirati u praksi da bi se moglo krenuti ka sledećem težem koraku koji stoji pred vama."

I još malo primera koji potvrđuju konkretnost propisa Unije. Jedan od njih odnosi se na krastavce i kaže da oni moraju da budu pravi, odnosno da od pravolinijskog smera mogu da odstupaju 30 stepeni. Osim toga, propisan je i način za odgajanje prasića, koji predviđa da je za pravilan razvoj neophodno da i prasići imaju igračke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.