Podrška evropskih partnera za pridobijanje Holandije

Izvor: Politika, Fonet, 22.Jun.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška evropskih partnera za pridobijanje Holandije

Dosadašnji model tranzicije prevaziđen i treba ga menjati, smatra guverner Jelašić

Andreas Šider, državni sekretar Ministarstva finansija Austrije, ponovio je da se Austrija zalaže za što ranije stupanje na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma, što, prema njegovim rečima, podržava i austrijski parlament.

Šider je na međunarodnoj konferenciji „Srbija na putu ka članstvu u EU”, koja je juče počela u hotelu „Hajat”, a trajaće i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << danas, rekao i da Evropa već neko vreme govori da podržava evropski put Srbije, ali da „postojećim viznim režimom šalje negativne signale građanima”.

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije, zahvalio je na podršci Austrije na primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma i ponovio da je za Srbiju neprihvatljiva samo delimična primena sporazuma.

U okviru panela posvećenog ekonomskom razvoju Srbije, guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić rekao je da je dosadašnji model tranzicije prevaziđen i da ga je potrebno promeniti, jer je vreme pokazalo da formula „uspešne privatizacije i povoljni krediti” nije održiva. Najveći problem u našoj zemlji, i pre krize, bila je javna potrošnja koja se od 2001. godine kreće između 42 odsto i 44 odsto. Srbija je, kako je objasnio Jelašić, posle prvih nagoveštaja ekonomske krize morala da postupa oprezno, jer kao zemlja koja nije ni član, ni kandidat za člana EU nije mogla da računa na pomoć Unije u onoj meri u kojoj su zemlje članice mogle.

Elijan Mos, savetnik Francuskog instituta za međunarodne odnose, naglasila je, između ostalog, da je došla do zaključka da ni u periodu rasta bruto-društvenog proizvoda država nije smanjila inflaciju. Odgovarajući na ovu njenu opasku, Jelašić je rekao da je problem inflacije problem budžetskog deficita koji nije problematičan po veličini već po kvalitetu.

Bankarsko tržište u Srbiji je stabilno, ali u uslovima ekonomske krize izuzetno je teško naći sredstva za velike projekte, izjavio je Roland Vas, izvršni direktor odeljenja za korporativno bankarstvo Rajfajzen banke. Ta banka je u Srbiji prisutna od 2001. godine, zapošljava više od 2.000 ljudi i ima više od stotinu filijala. Prema njegovim rečima, situacija je sada znatno teža nego prethodne godine, a poseban problem predstavlja nepredvidivo tržište koje ne dozvoljava da se na osnovu prethodnih iskustava naprave verodostojne procene za 2010. ili 2011. godinu.

Konferenciju su organizovali Austrijsko-francuski centar za zbližavanje u Evropi i Francuski institut za međunarodne odnose, a koorganizatori su „Politika”, Evropski pokret u Srbiji i Evropski fond za Balkan.

B. Čpajak

------------------------------------------------------------

Odluka o ukidanju viza na jesen

Potpredsednik Đelić, u pauzi rada konferencije, rekao je da bi konačnu odluku o ukidanju šengen viza za građane Srbije trebalo očekivati na jesen i da je izuzetno važno što je državni sekretar Ministarstva finansija Austrije Andreas Šider kazao da će Srbija, Crna Gora i Makedonija biti na listi za viznu liberalizaciju ove godine.

Srbija će posle dobijanja konačnog izveštaja Evropske komisije i pisma u kojem će biti sugestije u vezi sa tehničkim pitanjima odmah reagovati i pripremiti novi akcioni plan za drugi deo godine. „Na taj način ćemo našim evropskim partnerima pokazati da se ne opuštamo nego da nastavljamo da radimo”, rekao je Đelić. „Realnost je da se holandska pozicija ublažila, ali ne i promenila, pa je na nama da u nedeljama koje dolaze sa evropskim partnerima i u direktnom kontaktu sa predstavnicima Holandije predočimo dosadašnje rezultate naše zemlje”, dodao je on.

B. Č.

[objavljeno: 23/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.