Podrška Španije za SSP

Izvor: B92, 23.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Španije za SSP

Beograd, Berlin -- Španska vlada najavila je da će pokušati da neutrališe otpor nekih zemalja članica Evropske unije prema potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos, posle razgovora sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem, rekao je da se nada da će se postići dogovor o potpisivanju Sporazuma do kraja meseca. Tokom razgovora sa Moratinosom, Vuk Jeremić je rekao da Srbija mora da izađe iz močvare u koju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je upala nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Signali koji stižu iz Brisela da bi Evropska unija Srbiji mogla da ponudi Sporazum o stabilizaciji i priduživanju i pre izbora, za sada se neće pretvoriti u konkretnu ponudu zbog protivljenje Holandije.

Ta zemlja nije promenila stav ni nakon posete predsednika spoljnopolitičkog odbora skupštine Holandije Henka Jana Ormela Beogradu.

Kavran: Od Bramerca ništa novo

Portparolka Tužilaštva Haškog tribunala Olga Kavran izjavila je danas da glavni tužilac Serž Bramerc u svojim redovnim kontaktima sa evropskim zvaničnicima, povodom saradnje Srbije sa Hagom, nije izneo ništa novo u odnosu na ono što je rekao tokom nedavne posete Beogradu.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je Bramerc u skorije vreme razgovarao sa evropskim, a posebno sa nekim od holandskih zvaničnika, imajući u vidu da se Holandija snažno protivi potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, Kavranova je rekla da glavni tužilac održava redovne kontakte sa evropskim zvaničnicima.

Ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos rekao je da su predstavnici španske vlade razgovarali sa kolegama zemalja koje iskazuju otpor prema potpisivanju SSP-a, uključujući i Holandiju.

Moratinos je rakao da se nada da će Srbija što pre potpisati taj sporazum.

"Srbija je ključna zemlja na Balkanu, zato je logična strategija, kao što je rekao moj kolega Jeremić, da bude u Evropskoj uniji, da bi se garantovali stabilnost, mir i prosperitet ovog regiona", rekao je on.

Tokom razgovora sa Moratinosom, Vuk Jeremić je rekao da Srbija mora da izađe iz močvare u koju je upala nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Kada govorimo o tome da li Srbija ima evropsku budućnost, zadržavamo poziciju: nećemo prihvatiti nametnuto rešenje status Kosova i, ako je moguće, nastaviti integracije ka EU, biti član Evropske unije a ne priznati nezavisnost", rekao je Jeremić.

Predsednik Saveta za saradnju s Tribunalom Rasim Ljajić kaže da su šanse da nam se ponudi Sporazum male, ali smatra da protivljenje Holandije potpisivanju SSP-a sa Srbijom ne doprinosi demokratizaciji regiona.

"Mi znamo da će nas na daljem putu ka evropskim integracijama sigurno čekati upravo taj uslov (saradnja sa Tribunalom u Hagu) i svesni smo tog uslova, ali u ovom trenutku kočiti evropski put Srbije nije dobro jer će to imati nesagledive političke posledice za ceo region", rekao je Ljajić.

Sa Rasimom Ljajić složio se i Božidar Đelić, koji smatra da su veoma male šanse da Srbija potpiše Sporazum pre izbora.

Jedan od lidera narodnjačke koalicije Velimir Ilić najavljuje da, ako Sporazum i bude potpisan, neće biti ratifikovan u novom sazivu parlamenta.

Ren: I dalje bez konsenzusa

Evropski komesar za proširenje Oli Ren za nemački dnevnik Kelniše rundšau naveo je da unutar Evropske unije i dalje nema konsenzusa o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

"Veoma je važno da se Srbiji potpisivanjem SSP-a pošalje politički signal za njenu perspektivu. Ispunjenje preduslova se može povezati i sa kasnijom ratifikacijom", rekao je Ren i dodao da, međutim, "EU nije centralizovana država" i da "u ovom momentu nemamo u toj tački konsenzus".

Da li ćemo dobiti taj signal zavisi od članica Unije, rekao je Ren, odgovarajući na pitanje da li će pre 11. maja, kada će u Srbiji biti održani izbori, biti potpisan SSP sa Beogradom.

Povodom predstojećih izbora, Ren očekuje da će se "građani odlučiti za evropsku budućnost".

"Prema poslednjim anketama, 70 odsto građana (Srbije) jeste za Evropu. Imam visoko poštovanje za srpski narod, koji ima veliki kulturni i intelektualni kapital", rekao je Ren.

Ren je, odgovarajući tako na pitanje nemačkog lista da li Srbija može u EU a da ne prizna Kosovo, rekao da su svi kandidati za prijem u Evropsku uniju "obavezni na dobrosusedske odnose". Na tu izjavu reagovao je danas i premijer Srbije Vojislav Koštunica, a više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

Slovenija: SSP ne pre izbora

Evropska unija trebalo bi da ponudi bliže veze Srbiji tek nakon prevremenih izbora u toj zemlji, izjavio je predsednik Slovenije Danilo Tirk, čija zemlja trenutno predsedava Evropskoj uniji.

Tirk je rekao da ta ponuda EU treba da usledi tek kada Srbi sami odluče da su spremni za približavanje Uniji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Da će Sporazum teško biti potpisan pre 11. maja, izjavio je i slovenački ambasador u Beogradu Miroslav Luci.

"Potpisivanje Sporazuma je pod znakom pitanja, jer postoji zadrška barem jedne države, koja bi želela da saradnja Srbije sa Hagom bude malo veća, kako bi Sporazum bio potpisan", rekao je Luci u izjavi Fonetu.

On je rekao da je slovenačka vlada uložila puno energije da Srbija potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, podsećajući da je slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel o tome razgovarao tokom poseta Belgiji i Holandiji.

Luci je istakao da Slovenija podržava predlog da vize za građane Srbije za ulazak u zemlje šengenskog sporazuma budu besplatne, do njihovog konačnog ukidanja.

"Neophodna snažna veza Srbije i EU"

Evropska unija smatra da bi mogućnost da Bosna i Hercegovina potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju dala pozitivan signal proevropskim snagama u Srbiji pred izbore 11. maja, izjavila je Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika Havijera Solane.

"Želeli bismo da ljudi u Srbiji shvate, da osete da je za stabilnost regiona snažna veza Srbije i EU neophodna. Tu je mogućnost da se te veze osnaže potpisivanjem Sporazuma Srbije sa EU", izjavila je Galjakova za Glas Amerike.

Glas Amerike, takođe, prenosi ocenu šefice delegacije za jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu Doris Pak da je rezultat izbora u Srbiji u najužoj vezi sa konačnim stavljanjem tačke na privođenje pravdi optuženih za ratne zločine, pre svih Ratka Mladića.

"Ako radikali pobede, nikada nećemo videti Mladića u Hagu", rekla je Doris Pak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.