Podrška Republike i Pokrajine Hrvatima u Srbiji, informacije o nestalima na nedeljnom nivou

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2018, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Republike i Pokrajine Hrvatima u Srbiji, informacije o nestalima na nedeljnom nivou

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koju je predvodio predsednik saveta Tomislav Žigmanov, a razgovaralo se o konkretnim merama za poboljšanje njihovog života u Srbiji kao i intenziviranju saradnje.

Kako se navodi u saopštenju Pres službe Predsednika, na sastanku, koji je protekao u konstruktivnoj atmosferi, dogovorena je podrška Republike i AP Vojvodine, kao i gradova Novi Sad i Subotica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u realizaciji projekata u oblasti infrastrukture, kulture i obrazovanja, koji, između ostalog, obuhvataju Kuću bana Jelačića na Petrovaradinu, Dom kulture u Tavankutu kao i otvaranje odeljenja u Srednjoj medicinskoj školi u Subotici.

Sastanku su prisustvovali predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i članovi Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine Darko Sarić Lukendić i Darko Baštovanović.

Žigmanov: Plodonosan sastanak sa predsednikom Srbije

Žigmanov je posle razgovora sa predsednikom Srbije rekao novinarima da je Vučić na svaku inicijativu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini odgovorio pozitivno.

Upitan šta je konkretno tražio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Žigmanov je naveo da je pokrenuto nekoliko ključnih inicijativa za probleme sa kojima se suočavaju.

U pitanju su komunalna infrastruktura, kao što je rešenje mosta kraj Sombora, zatim dolazak u posed namene kuće Bana Jelačića, otvaranje lektorata na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, kao i uključivanje predstavnika hrvatske zajednice u proces donošenja odluka, pre svega kada je u pitanju pokrajinska administracija.

Što se tiče rokova koji su određeni, Žigmanov je rekao da oni zavise od inicijative o kojoj je bilo reči, od nekoliko meseci do procesa koji će trajati duže.

Veruje da će jedan deo ovih problema biti rešen pre svega zato što je, kaže, Vučićeva osnovna poruka bila: "sve što tražite nije preko onoga što je standard i sve će biti rešeno".

Žigmanov je preneo da će najpre biti rešavan problem dolaska u posed Hrvatskog nacionalnog veća kuće Bana Jelačića.

Sastanak je, kaže, bio veoma plodonosan, Vučić je odredio nosioce svih aktivnosti i rokove, i "poslao nekoliko više nego prihvatljivih poruka".

Vučić je, prema Žigmanovu, poručio da se "Hrvati nikako ne smeju osećati ugroženo i da će biti integrisani u sve segmente društva".

"Objasnio je i da problemi koji su ranije postojali nisu bili plod namere neke politike, već odsustva komunikacije", preneo je Žigmanov.

To će se nadoknaditi redovnim susretima, nakon čega će se pratiti ono što je dogovoreno i ići ka novim projektima, dodao je Žigmanov i napomenuo da je sa srpskim predsednikom dogovorio sledeći sastanak za manje od mesec dana.

Upitan zašto do sada nije bilo komunikacije sa predstavnicima srpske vlasti, Žigmanov je rekao da je u pitanju splet različitih okolnosti.

"Većinom ukupnih okolnosti smo postali nevidljivi u tom prostoru, ali sada se to radikalno izmenilo. Mi ćemo konstruktivno i odgovorno postupati i gledati da budemo pozitivni činitelj ne samo kada su u pitanju ovi procesi već ukupni hrvatsko - srpski odnosi jer želimo da budemo pouzdan partner", naglasio je Žigmanov.

On je dodao da postoji poziv da se vidi kako se mogu uključiti predstavnici hrvatske zajednice u proces donošenja odluka i da se razmotriti koji su to segmenti vlasti gde bi predstavnici hrvatske zajednice trebalo da budu uključeni, sa kojim pozicijama i na koji način.

Alvir: Sa Vučićem prvi pravi sastanak...

Predstavnici Saveza udruženja porodica zarobljenih i nestalih hrvatskih branitelja zadovoljni su sastankom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ističu da je ovo bio prvi pravi sastanak na kojem je pričano o konkretnim zahtevima porodica.

Ljiljana Alvir, predsednica Saveza udruženja, kazala je novinarima, nakon susreta sa šefom srpske države, da je prisustvovala i sastanku 2010. sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

"Tada je to bila jedna vrsta političke edukacije od strane Tadića, a današnji sastanak, koji je trajao izuzetno dugo, poslužio je da pričamo o konkretnim zahtevima od strane nestalih", objasnila je ona.

Alvir je rekla da su predstavnici Saveza od predsednika Srbije tražili da, na osnovu njegovih izjava prilikom nedavne posete Hrvatskoj, izvrši uticaj na institucije Srbije koje su relevantne za informacije o nestalim.

"Skrenuli smo pažnju na to da srpske institucije više od 20 godina nisu odradile svoj posao i da je u ovom trenutku on kao predsednik osoba koja bi mogla pokrenuti to pitanje ako želi, a uvereni smo, na osnovu onoga što smo čuli i što znamo o predsedniku Vučiću, da će to biti moguće", rekla je Alvir.

Alvir je kazala da porodice čekaju da dokaže verodostojnost njegovih izjava.

Rekla je da porodice žele apsolutnu saradnju institucija Srbije u vezi nestalih.

Prenela je da je predsednik Srbije rekao da nema lično razloga da se ne uključi u rešavanje tog pitanja i da ga ne zanima zaštita osoba koje su nekada bile u lancu odgovornosti, a koje imaju i danas možda neki uticaj i pozicije.

Takođe je Alvir ukazala da je predsednik Vučić obećao da će se pitanjem nestalih baviti na dnevnom nivou, kao i da je dogovoreno da će porodice o napretku biti izveštavane nedeljno.

"Nismo postavljali nikakve rokove i ne možemo postaviti ultimatum. Rečeno nam je da će se na nedeljnom nivou razgovarati o nestalima i da ćemo biti informisani o rezultatima. Najavljen je i skoriji susret predsednika Komisije za nestala lica Srbije Veljka Odalovića i pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Stjepana Sučića, koji će razgovarati o konkretnim stvarima", kazala je Alvir dodajući da od toga sastanka očekuje prve rezultate.

Rekla je da očekuje da će od hrvatskog Poverenstva dobiti informacije koje je Komisija iz Srbije donela korisne informacije, i da li je taj sastanak bio operativan, i to ne samo kako bi se ispunila neka obaveza koja proizilazi iz sporazuma koje nisu poštovane.

Ona je istakla da će porodice nestalih biti strpljive i čekati da se reči pretvore u dela.

Alvir je ukazala da su sastanku prisustvovala i lica u uniformi, jer je jasno svima da su u vojne arhive pohranjeni podaci koje traže porodice.

Kako je navela, Vučić je rekao da će apsolutno kao vrhovni komandant oružanih snaga izvršiti potpuni uticaj na vojsku da preda sve što može.

Novinare je interesovalo da li je govorio ko osim predsednika Vučića, na šta je Alvir odgovorila da je govorio Odalović, koji je predsednik Komisije za nestala lica.

"Oni su učestvovali u tome na drugi način - da čuju šta mi tražimo jer su spominjani kao naslednici arhive" dodala je.

Upitana da li su na sastanku spominjani arhivi vukovarske bolnice, Alvir je objasnila da su spominjali dnevnike koji su odneseni, a koji su bitni, ali da su ponovo naglasili da su arhivi Jugoslovenske narodne armije najbitniji, najtačniji i najsigurniji.

Komentarišući tri slučaja, koja je predsednik Vučić doneo u Zagreb, naglasila je da trenutno o tome ništa ne zna, i da udruženje kada je došlo nije očekivalo da će im nešto biti predato u ruke.

"To je stvar institucija. Mi se ne želimo u to mešati, niti nositi odgovornost", istakla je ona.

Kako je objasnila, institucije Republike Hrvatske rešavaju pitanje relevantnosti tih podataka i na saznavanju o kakvim informacijama je reč.

Na pitanje novinara da li je dogovoren način komuniciranja sa srpskim institucijama, Alvir je kazala da nije, i da sastanak nije bio "stroge forme".

"Nama je ovde rečeno da mi kao porodice možemo po bilo kojem pitanju i o bilo kakvoj grobnici sa 'nn' oznakom u Srbiji doći i sa institucijama u Srbiji proveriti to", rekla je Alvir i dodala da je Udruženje nestalih poručilo da žele da budu izveštavani ali ne i istražitelji.

"Ne želimo se pretvarati u instituciju, oduzimati legalnost institucijama koje su dužne za ove porodice pronaći njihove najmilije", naglasila je.

Ona je na pitanje novinara, među kojima je bilo i dosta novinarskih ekipa iz Hrvatske, da li je na sastanku s predsednikom bilo reči o devedesetima rekla da uopšte nisu razgovarali o tom periodu, niti o ulozi bilo koga u tim vremenima.

"Mi imamo, i on to zna, vrlo jasne stavove o tome, znamo ko smo, šta smo, i odakle smo došli", rekla je Alvir istakavši da to nije bila tema razgovora, i da je udruženje došlo isključivo po pitanju nestalih osoba.

Upitana da li je na sastanku pravljena razlika između nestalih 1991. i 1995. godine, objasnila je da ih Vučić, za razliku od Tadića, "nije podučavao".

"Nemamo mi šta gubiti vreme na sastanku i pričati o tome, s obzirom da je Vučić rekao da će primiti ljude iz Hrvatske i čuti zahteve koje mi imamo po tom pitanju, a da će predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović primiti porodice nestalih iz 1995. godine da čuje koji su njihovi zahtevi i stavovi", objasnila je.

Novinarima se obratila Blanka Petroječki koja je rekla da traži sina Marjana i još 22 osobe iz Pakračkog okruga, koji je radio u policiji i koji je odveden zajedno sa još četiri policajca.

"Ništa se ne zna o trojici, ja sam u potrazi za sinom. Njega su otele kolege sa kojima je radio", kazala je Petroječki.

Na pitanje novinara koliko im je bilo teško sedeti za stolom sa Aleksandrom Vučićem, Blanka je odgovorila:

"Nije bilo teško, bilo je zabavno, malo me je trema uhvatila i bojala sam se, ali dobro je prošlo".

Ona je objasnila da sa Vučićem nije nikad razgovarala, da zna "kojekakve stvari", da je bila uzbuđena, ali i da je "dobro prošlo".

Dodala je da ne gaji neku veću nadu sada, da je za 26 godina pokucala na sva vrata i da bi želela da nađe makar kosti svog sina.

Porodice nestalih predsedniku Vučiću darovale su značku koju nose sve porodice nestalih, kao i visoki državni zvaničnici Hrvatske koji žele da ukažu na značaj rešavanja ovog pitanja.

Alvir je prenela da se radio o silueti isčupane osobe, značku koju je povodom Međunarodnog dana nestalih izdao Crveni krst.

Pozitivni odjeci susreta

Hrvatski mediji izvestili su o današnjem sastanku Vučića sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koju je predvodio Tomislav Žigmanov, uz ocenu da je šef srpske države spreman da pomogne i da za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji stižu bolja vremena.

"Za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji stižu bolja vremena", obećao je Vučić na tom sastanku, citirao je zagrebački Jutarnji list informaciju sa sastanka.

To je, podseća se, njihov drugi susret u samo nedelju dana.

Prvi put, naime, predstavnici hrvatske manjine bili su prisutni tokom Vučićeve posete Hrvatskoj prošle sedmice, a danas je u Beogradu dogovoreno rešavanje konkretnih pitanja - uređenje infrastrukture u mestima s pretežno hrvatskim stanovništvom, kao na primer uređenje Doma kulture u Tavankutu i rodne kuće bana Josipa Jelačića.

List prenosi da je konstatovano da je za loš položaj Hrvata u Srbiji kriv nedostatak komunikacije s državnim institucijama, što će se u budućnosti otkloniti.

Napominje se i da je novi susret predsednik Vučića i predstavnika hrvatske manjine zakazan za mesec dana.

Nova TV je izvestila da su predstavnici Hrvata predsedniku poklonili bedž Crvenog krsta za nestale.

Ovaj medij podseća da je današnji susret dogovoren tokom prošlonedeljne posete Vučića Hrvatskoj.

Navodi se i da Hrvatska traga za još 1.945 nestalih osoba, te da porodice traže da Srbija otvori vojne arhive.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ključno pitanje za hrvatsku manjinu su mandati u parlamentu

Izvor: Blic, 20.Feb.2018

Ključno pitanje hrvatske zajednice u Srbiji je političko predstavljanje, da se osigura učestvovavanje u procesima donošenja odluka, odnosno obezbede zagarantovani mandati, kaže predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov...On će danas predvoditi predstavnike hrvatske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.