Podrška Jankoviću, nastavak sutra

Izvor: B92, 03.Avg.2012, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Jankoviću, nastavak sutra

Beograd -- Skupština Srbije završila je kasno sinoć raspravu o izboru zaštitnika građana, a o jedinom kandidatu Saši Jankoviću poslanici će se izjasniti 4. avgusta.

Sve poslaničke grupe su najavile da će glasati za ponovni izbor Jankovića za zaštitnika građana. Sednica u subotu počinje u deset.

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da će građani Srbije, ako ombudsman bude izabran konsenzusom kako je najavljeno u jučerašnjoj skupštinskoj raspravi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobiti još mnogo čvršću i jaču institucija koja štiti njihova prava u odnosu na samovolju vlasti.

"To je za građane Srbije dobro i ako se zaista desi to što je najavljeno Srbija je uspela da pokaže da, uprkos svim probemima, institucija zaštitnika prava građana može da dodbija na snazi, a samim tim i građani i njihova prava", rekao je Janović Tanjugu.

Poslanici će u subotu razmatrati i 23 amandmana na izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije za koji opozicija tvrdi da je predložen radi dovođenja partijske ličnosti na čelo te finansijske institucije dok vladajuća većina to negira i poručuje da će izmene zakona ojačati parlamentarni nadzor NBS.

Poslanici su tokom rasprave o izboru ombudsmana odali priznanje Saši Jankoviću da je dosadašnjim radom na tom mestu podigao ugled te institucije kod građana.

Većina govornika je ukazala na potrebu da se kadrovski ojača služba zaštitnika građana kako bi mogla da odgovori na sve pritužbe građana na kršenje prava.

Poslanici opozicije su tokom jučerašnje rasprave ocenili da vladajuća koalicija usvaja izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije kako bi smenila guvernera i da se predloženim rešenjima umanjuje nezavisnost centralne banke.

U raspravi u parlamentu, poslanici vladajuće koalicije odbacili su te navode i istakli da predložene izmene Zakona ne umanjuju samostalnost centralne banke.

Zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Balša Božović rekao je da predložene izmene Zakona o Narodnoj banci imaju za cilj da se na mesto guvernera postavi "politički komesar".

"Birati političkog komesara, što se omogućava ovim zakonom, loše je za građane Srbije", rekao je Božović.

Veroljub Arsić iz Srpske napredne stranke rekao je da cilj izmena Zakona o NBS nije smena guvernera Dejana Šoškića već da centralna banka radi što efikasnije.

"Moje je lično mišljenje da Šoškić nije radio dobro", rekao je Arsić i ukazao da je Soškić, koji je podneo ostavku, potrošio veliku količinu deviznih rezervi, a da nije odbranio stabilnost dinara.

Poslanica Demokratske stranke Srbije Milica Vojić-Marković rekla je da je Janković u prethodnom mandatu uspeo da uspešno okonča 2.500 zahteva građana.

Poslanik Liberalno demokratske partije Miljenko Dereta rekao je da se u kancelariji zaštitnika građana samo 30 zaposlenih bavi pritužbama građana, a da je za efikasan rad potrebno da u toj službi radi 150 ljudi.

Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara i Predrag Marković iz Ujedinjenih regiona Srbije su istakli da je Janković uprkos nedovoljnom broju zaposlenih uspešno štitio prava građana, među kojima su pripadnici svih društvenih i etnickih grupa.

Guverner NBS Dejan Šoškić je podneo ostavku navodeći da predložene izmene Zakona o NBS ugrožavaju nezavisnost rada te finansijske institucije.

Jedini kandidat za zaštitnika građana za sada je Saša Janković koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.