Podrška DSS Tadiću čuva Vladu

Izvor: Blic, 07.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška DSS Tadiću čuva Vladu

Lider Demokratske stranke Boris Tadić može da pobedi i bez podrške DSS na narednim predsedničkim izborima, ali bi zbog stabilnosti Vlade bilo bolje da te podrške ipak bude, ocenjuje za „Blic" Vladimir Goati, predsednik „Transparentnosti Srbija".



- Nesumnjiva je prednost Tadića i u narednoj izbornoj trci, i verovatno je da će pobediti ukoliko se okolnosti oko statusa Kosova drastično ne promene. Po svemu sudeći, imaćemo reprizu iz 2004. godine kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Nikolić bio bolji od Tadića u prvom krugu, ali je lider DS u drugom krugu imao 53, a lider SRS 45 odsto glasova - objašnjava naš sagovornik.

Tadić može sam da pobedi kandidata radikala, i to je dokazao i na prošlim izborima, kaže Goati, ali dodaje da bi i zbog situacije oko Kosova i stabilnosti Vlade ipak bilo bolje da se postigne dogovor između DS i DSS.

Podržati kandidata koji dobija

- Podrška je najvažnija zbog stabilnosti Vlade. Ukoliko do podrške ne bi došlo, pitanje je koliko bi bili zdravi odnosi u koaliciji. Objektivno, interes Vlade trebalo bi da bude da podrži kandidata koji dobija - kaže Goati. S druge strane, dogovor DS, DSS i G17 plus podrazumeva da će izbora biti ukoliko u pregovorima o Kosovu ne bude narušen teritorijalni integritet Srbije. Goati to naziva kaučuk ili rastegljivom formulacijom koja omogućava različita viđenja narušavanja teritorijalnog integriteta.

- Istina je da je teritorijalni integritet ugrožen od 1999. godine i ovakva formulacija ostavlja mogućnost da se izbori odlože posle 10. decembra jer DSS svaki loš znak u pregovorima može da interpretira kao narušavanje teritorije Srbije - kaže Goati.

U tom slučaju DS je spreman da raspiše izbore i bez dogovora, a to bi opet vodilo ka krizi Vlade, a naš sagovornik to takođe vidi kao razlog za krizu, možda i pad Vlade Srbije.

Sem Tadića i lidera LDP Čedomira Jovanovića, ostali potencijalni predsednički kandidati čekaju rasplet dogovora u vladajućoj koaliciji, ali i kraj pregovora o statusu Kosova.

Predsednik SPS Ivica Dačić za „Blic" kaže da je zbog nerešenog statusa Kosova još rano govoriti o izborima.

- Nema smisla razgovarati o tome da li će SPS učestvovati na izborima, jer kakva je situacija u vladajućoj koaliciji, izbora će biti u januaru, ali možda 2009. godine. Ako integritet Srbije i nacionalni interesi budu ugroženi u decembru, biće ugroženi i u januaru, pa je neprimereno govoriti o izborima - kaže Dačić.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić optužio je juče premijera Vojislava Koštunicu da blokira održavanje predsedničkih izbora. Nikolić je naveo da predsednički izbori treba da budu raspisani do Nove godine i održani nakon što budu doneti svi neophodni zakoni, ocenivši da je „potpuno nenormalno što poslanici te zakone nisu videli deset meseci".

Nikolić: Koštunica ne da izbore

- Vojislav Koštunica, koji nema kandidata za predsednika republike i sam ne želi niti sme da se kandiduje, hoće da izvrši potpunu blokadu predsedničkih izbora. I to nije u redu, ali ne vidim da Boris Tadić previše žuri s tim zakonima - kazao je Nikolić novosadskom „Dnevniku".

Nikolić je ocenio i da je izborne zakone, ako je Tadić „svestan toga da ne mogu da budu doneti i da bi to moglo biti osnov da izbori ne mogu da budu raspisani, mogla da predloži grupa poslanika Demokratske stranke". On je kazao da bi se radikali u srpskom parlamentu „svakako priključili raspravi o njima". „Možda bismo za neke glasali, a za neke ne bismo, ali možda bi bilo većine da ti zakoni budu izglasani", kaže on.

- Koštunica ne da Tadiću izbore. Tadić žudi za izborima pre donošenja odluke o statusu Kosova i Metohije, a meni je sasvim svejedno da li će to biti pre ili posle, ja imam najveće šanse i pre i posle - kaže zamenik predsednika radikala.

Nikolić je ocenio i da situacija oko Kosova do januara ne može da se drastično promeni, već da „može da bude samo još gore". „Tadić ne računa na to da bi moglo biti još gore i da Koštunica tada ima opravdanje da kaže da je situacija u zemlji loša, pa da možda čak Skupštini predloži uvođenje vanrednog stanja."

Ilić: Dogovoriću se sa Koštunicom 11. decembra

Velimir Ilić je juče izjavio za „Blic" da će odluku o tome da li će učestvovati u trci za predsednika Srbije doneti 11. decembra. Na pitanje da li se s tim u vezi konsultovao sa premijerom Koštunicom, predsednik Nove Srbije je rekao da će „do 10. decembra imati posla, a da će nakon toga sesti i dogovoriti se sa Koštunicom".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.