Podnošenje zahteva za besplatnu struju i gas

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jan.2016, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podnošenje zahteva za besplatnu struju i gas

Zaštićene kategorije kupaca, kojih se procenjuje da će biti do 200.000, od danas će moći da podnose zahteve za besplatnu struju i gas lokalnim samoupravama, a u budžetu za ovu godinu za te namene obezbeđeno je nešto više od 1,6 milijardi dinara.

Povlastice za utrošenu električnu energiju i gas, u 2015. Je koristilo između 70.000 i 90.000 korisnika novčane socijalne pomoći i dečjeg dodatka, a u budžetu za te namene bilo je obezbeđeno 700 miliona dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Vlada Srbije je 30. Decembra usvojila novu Uredbu o energetski zaštićenom kupcu kojom su kako su naveli otklonjeni svi nedostaci zbog kojih je prethodna uredba proglašena neustavnom.

Po novoj uredbi povećani su limiti mesečne potrošnje električne energije i gasa, tako da će pravo na besplatnih od 120 do 250 kilovata struje ili 35 do 75 metara kubnih gasa imati oni koji koriste do četiri puta više te energente, dok je po starom to bilo dva puta više.

Za besplatnu struju i gas moći da konkurišu i ugroženi kupci, kojima obustavom tih energenata može biti ugrožen život ili zdravlje, na osnovu medicinske dokumentacije. Oni su do sada imali pravo na zaštitu od obustave duga, ali ne i na besplatne kilovate ili kubne metre gasa.

Ustavni sud je krajem septembra 2015. stavio van snage odredbe Uredbe o energetski zaštićenom kupcu kojima je bio propisan način sticanja statusa "ugroženog kupca", jer nije bila predviđena mogućnost žalbe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saznajte kako do besplatne struje

Izvor: B92, 01.Jan.2016

Beograd -- Zaštićene kategorije kupaca, kojih se procenjuje da će biti do 200.000, moći će od danas da podnose zahteve za besplatnu struju i gas lokalnim samoupravama...Ministar rudarstva i energetiek Aleksandar Antić je nedavno rekao novinarima da je u budžetu za 2016. za te namene obezbeđeno...

Nastavak na B92...

Od danas moguće podnošenje zahteva za besplatnu struju i gas

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jan.2016

Zaštićene kategorije kupaca, kojih se procenjuje da će biti do 200.000, od danas će moći da podnose zahteve za besplatnu struju i gas lokalnim samoupravama, a u budžetu za ovu godinu za te namene obezbeđeno je nešto više od 1,6 milijardi dinara...Povlastice za utrošenu električnu energiju...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.