Podneta inicijativa za formiranje registra nasilnika; Zakon o rodnoj ravnopravnosti se privodi kraju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2021, 14:15

Podneta inicijativa za formiranje registra nasilnika; Zakon o rodnoj ravnopravnosti se privodi kraju

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost uputilo je inicijativu da se u novu strategiju za sprečavanje rodno zasnovanog nasilja nad ženama uvrsti i sveobuhvatni registar, izjvila je danas predsednica tog tela i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je kazala je da se zalaže za formiranje sveobuhvatnog registra nasilnika, koji bi sadržao sve podatke o nasilniku i o svim oblicima rodno zasnovanog nasilja - bilo da je reč o fizičkom nasilju u porodici, zlostavljanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << silovanju.

''Samo ako imamo tako objedinjenu jedinstvenu evidenciju možemo da obezbedimo kontinuitet u praćenju ponašanja prestupnika, što bi pomoglo u proceni rizika za dalje ponašanje i pomoglo dalje u prevenciji”, rekla je Mihajlović na konferenciji Ženske parlamentarne mreže “Hrabrost je ženskog roda” u Skupštini Srbije.

Istakla je da je Srbija postala prepoznatljiva u svetu po koracima koje je sprovela na polju unapređenja položaja žena, te poručila da je parlament pravo mesto za razgovar o stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Što pre doneti zakon o rodnoj ravnopravnosti

Srbija je napravila mnogo koraka ka rodnoj ravnopravnosti, ali nije dostigla potreban nivo, izjavila je Mihajlović i naglasila da je važno da Srbija što pre dobije Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Kako je rekla, taj bi zakon bio krovni dokument u oblasti rodne ravnopravnosti na putu ka stvaranju društva jednakih mogućnosti za sve građanke i građane.

''Duboko verujem da možemo uraditi mnogo više ako parlament bude mesto na kom ćemo razgovarati i donositi važne zakone i strategije koji će doprineti bol?em položaju žena u našem društvu'''', rekla je Mihajlović.

Podsetila je da je Srbija jedna od pet zemalja u svetu koja je uvela rodno odgovorno budžetiranje, kao i jedna od retkih koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, ali da je mnogo izazova ispred nas.

“Važno je da donesemo i novu strategiju za rodnu ravnopravnost, kao i strategiju za sprečavanje rodno zasnovanog nasila nad ženama. Na nama je da učinimo sve da jednom ostvarena ženska prava opstanu i da budu još veća'''', istakla je Mihajlović.

Dodala je da je Ženska parlamentarna mreža važan partner na tom putu, da se zajednički menjaju loša statistika i loši primeri.

Brnabić: Zakon o rodnoj ravnopravnosti se privodi kraju

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da se predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti privodi kraju i da se priprema i Strategija rodne ravnopravnosti.

Brnabić očekuje i da će se na sednici Vlade Srbije tokom februara naći i Strategija za prevenciju i sprečavanja nasilja nad ženama.

Ona je zahvalila ministarkama Gordani Čomić i Zorani Mihajlović zbog toga što su pokrenule prvi međusektorski dijalog o rodnoj ravnopravnosti, kao i Ženskoj parlamentarnoj mreži za širi dijalog na teme koje, kako kaže, ne treba da budu politizovane.

Kako je navela, Ženska parlamentarne mreža u Skupštini Srbije je pokazala kako se vodi međupartijski dijalog i sarađuje na istom cilju bez obzira sa kog političkog spectra učesnici da dolaze.

“Ženska parlamentarna mreža daje takve primere godinama i nadam se da ćemo kao društvo sve češće te primere slediti”, rekla je Brnabić i dodala da je ponosna zato što živi u zemlji u kojoj politička elita na vlasti daje primer borbe za rodnu ravnopravnost.

Srbija je, navela je, u svetskom vrhu po broju žena u Vladi i navela da joj je drago zato što se takav trend događa i u opštinama i gradovima.

“Imamo sve veći broj predsednica opština i gradonačelnica. Čak 20 lokalnih samouprava vode žene, a u 13 opština to čine prvi put. To su Alibunar, Bajina Bašta, Bela Crkva, Brus, Trstenik, Varvarin i druge, a prvi put u istoriji Niša i Užica su izabrane gradonačelnice”, rekla je premijerka.

Ona je to ocenila kao "istorijski iskorak", navodeći da ti primeri daju snagu i moć ženama koje žive u tim opštinama.

“Nadam se da će se uskoro priključiti i privreda. U tom smislu je potrebno dodatno osnaživanje žena”, poručila je Brnabić i dodala da se Srbija i dalje bori da sačuva lidersku poziciju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti po broju žena koje učestvuju u političkom životu.

Uvođenje seksualnog obrazovanja dobra ideja

Brnabić je izjavila da uvođenje seksualnog obrazovanja u škole deluje kao dobra ideja, ali da o tom pitanju treba poslušati struku.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara da li se u cilju sprečavanja nasilja prema ženama, razmišlja i o uvođenju seksualnog nasilja i da li postoji volja za to.

''Meni to deluje kao jako dobra ideja, ali treba da pitamo one koji su stručni i koji to mogu da u potpunosti sagledaju i da njihove predloge razmotrimo na Vladi Srbije. Sta lično mislim u demokratskom društvu nema toliku težinu, ja sam predsednica vlade, ali mislim da treba da slušamo struku'', rekla je Brnabić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Zalažem se za sveobuhvatni registar svih oblika rodno zasnovanog nasilja

Izvor: Beta Video, 25.Jan.2021

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, izjavila je danas da se zalaže za formiranje sveobuhvatnog registra nasilnika, koji bi sadržao podatke o svim oblicima rodno zasnovanog nasilja. (CH1) Beta/MRE

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Podneta inicijativa za Registar nasilnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2021, 13:23

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi Zakon o rodnoj ravnopravnosti trebalo uskoro da se nađe u javnoj raspravi, a zatim i u parlamentu, kao i da je Ministarstvu za rad podnela inicijativu da se oformi Registar...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.