Izvor: B92, 17.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podmlaci stranaka danas

Beograd -- U Srbiji ima, preko dve stotine registrovanih stranaka, koje imaju svoje podmlatke.

Najbrojnji su i najrazvijeniji podmlaci onih partija koje su na vlasti ili koje su bili na vlasti. Ulaze li mladi u stranke zbog interesa ili zbog ideala? Tokom devedesetih podmlaci stranaka, naročito partija tadašnje opozicije, uglavnom su služili za unutarstranačke obračune i organizovanje studentskih demonstracija ili kao podrška Miloševićevom režimu što je bio slučaj sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podmlatkom SPS-a.

U poslednjih nekoliko godina, kako tvrde u podmlatku DS-a, DSS-a i SPS-a, situacija se znatno promenila. Sada se oni bave temama isključivo vezanim za pitanja mladih, umesto da lepe plakate ili šalju telegrame. Danas imaju i svoje prostorije ili, kao što je to slučaj s mladim socijalistima, svoj kafić u kojem, pored mladih socijalista možete sresti i advokate iz koji iz obližnjeg Specijalnog suda.

Svi mladi političari kažu da su u stranku ušli iz ideala, a ne iz interesa, iako je poznato da članska karta lako otvara mnoga vrata koja su „običnim" ljudima zatvorena.

Ipak, podmlatke ovih kao i drugih stranaka javnost je upoznala uglavnom preko akcija tj. performansa koje su izvodili poslednjih godina. U tome su prednjačili mladi iz Demokratske stranke ismejavanjem Vlade Srbije tj. ministra Velimira Ilića oko nabavke problematičnih švedskih vozova, dok su mladi iz G17 plus imali performans sa zarđalim kašikama podsećajući na tako na jednu od izjava Vojislava Šešelja s početka devedestih.

Zanimljivo je da samo u Srpska radikalna stranka nema podmladak. On je ukinut Statutom stranke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.