Izvor: B92, 01.Okt.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignuta optužnica protiv Perišića

Beograd -- Vojno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv penzionisanog generala Momčila Perišića, za krivično delo špijunaže. Podsetimo, Momčilo Perišić priveden je 14. marta ove godine u motelu "Šarić" na Ibarskoj magistrali i ubrzo oslobođen. Protiv Vladana Vlajkovića i potpukovnika Vojske Jugoslavije Miodraga Sekulića vodi se istraga za odavanje vojne tajne i pomaganje Perišiću.

Bivši sudija Vojnog suda u Beogradu, advokat Jovan Buturović, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za B92 da podizanje optužnice ne znači i da će Perišić biti ponovo priveden, i objašnjava kako će se proces nastaviti. "Kada se podigne optužnica, ona se dostavlja optuženom i njegovim braniocima. Oni imaju pravo da u roku od 8 dana podnesu prigovor protiv optužnice. O prigovoru odlučuje vanraspravno veće, sastavljeno od trojice sudija. Kada optužnica stekne pravnu snagu, znači, kada se odluči o prigovoru ili kad protekne rok od dva meseca, ako u tom roku predsednik veća ne zatraži da se preispituje, onda optužnica postaje pravosnažna i može se početi sa suđenjem", rekao je Buturović.

Buturović kaže da to što je prošlo više od pet meseci od privođenja do podizanja optužnice protiv Perišića, ne znači ništa, jer nema zakonskog ograničenja za istragu na slučaju. "Zakon samo propisuje da istražni pritvor ne može trajati duže od 6 meseci, i ako se u tom roku ne podigne optužnica, onda se okrivljeni pušta na slobodu, da se brani sa slobode. To je jedino ograničenje što se trajanja istrage tiče i obično, kada je optuženi u pritvoru, onda se istraga vodi ubrzano. Ovde nije bilo pritvora, pa prema tome nije bilo nekog osebnog razloga da se žuri", ističe Buturović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.