Izvor: B92, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podeljena vojvođanska vlast

Novi Sad -- Dok pokrajinski premijer iz DS-a poziva na izlazak na referendum, predsednik Skupštine uz LSV poziva na bojkot, Mađari podeljeni.

U poštanskim sandučićima stanovnika Novog Sada pojavili su se pozivi građanima da izađu na referendum o novom ustavu, koje je u ime Izvršnog veća Vojvodine uputio pokrajinski premijer Bojan Pajtić. Istovremeno, predsednik Skupštine Bojan Kostreš je u Subotici pozvao građane na bojkot referenduma. Savez vojvođanskih Mađara kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su pripadnici te manjine podeljenog stava.

U poruci građanima Pajtić je, pored ostalog, naveo da novi ustav Vojvodni omogućuje devet puta veće investicije od dosadašnjih, kao i da će budžet te pokrajine biti "bar 260 puta veći nego 2000. godine"

Pajtić je, takođe, naveo da bojkot referenduma "nije u cilju dalje realizacije opredeljenja sadržanih u Platformi o položaju Vojvodine".

Pokrajinski premijer je građanima poručio da je izlazak na referendum njihovo demokratsko pravo i pozvao ih da "iskažu opredeljenje za koje smatraju da odgovara interesima Vojvodine".

Pajtić je novinarima u Novom Sadu danas rekao da se građanima pismeno obratio jer ga je na to obavezalo Izvršno veće Vojvodine svojom odlukom.

On je precizirao da je poštanske troškove za slanje tih pisama pokrila Vlada Srbije, dok je pokrajinska vlada obezbedila štampanje pisama koja su upućena svim građanima Vojvodine.

Kostreš pozvao na bojkot

Predsednik Skupštine Bojan Kostreš pozvao je građane Severnobačkog okruga na bojkot referenduma. On je, na konferenciji za novinare, rekao kako su Vojvođani uvek bili strpljivi, vredni i učestvovali u izgradnji, a da im je danas uskraćena prilika da grade novi ustav Srbije.

Kostreš žali što je u situaciji da poziva građane na bojkot, umesto da je u kampanji za ustav koji bi Vojvodini vratio ono što joj je oduzeo Milošević.

"Građani Vojvodine se sami moraji izboriti za ono što im je oduzeto, a to su zakonodavna, izvršna i sudska vlast, izvorni prihodi i imovina", rekao je Kostreš.

On je rekao i da je opasan presedan što je građanima albanske nacionalnosti s Kosova oduzeto pravo glasa, kao i činjenica da će u referendumskoj noći glašački materijal čuvati samo oni koji su za usvajanje novog ustava.

SVM: Mađari podeljeni

Savez vojvođanskih Mađara preporučio je Mađarima u Srbiji da na referendumu o predlogu novog ustava izraze svoj stav u skladu sa ubeđenjem i savesti.

SVM je naveo da je prethodnih nedelja organizovao više tribina, na kojima je građane informisao o predlogu ustava, kao i o svojim zahtevima koje je "uspeo da realizuje" kroz taj dokument.

Iskustva sa tih tribina, navodi se u saopštenju, govore da su stavovi mađarske nacionalne zajednice podeljeni, "mada je prevagnulo negativno mišljenje u odnosu na prihvatanje predloga".

SVM je zbog toga saopštio da "nema moralno pravo da na jednoznačan i nedvosmislen način pozove na podršku predlogu", ali da su uvereni da će pripadnici mađarske manjine na referendumu izraziti svoj stav.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.