Podele oko energetskog sporazuma

Izvor: B92, 20.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podele oko energetskog sporazuma

Beograd -- Sporenja oko energetskog sporazuma sa Rusijom nastavljena, pošto je Boris Tadić izjavio da se sa Sergejom Šojguom dogovorio da tek novi parlament ratifikuje sporazum.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se sa ruskim ministrom za vanredne situacije Sergejom Šojguom dogovorio da novi srpski parlament odmah posle izbora ratifikuje gasni sporazum sa Rusijom. Iz DSS-a najavljuju da će to pitanje Vlada Srbije ponovo razmatrati već u četvrtak. SRS traži da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o sporazumu izjasne poslanici u parlamentu.

"To će biti odluka parlamenta odmah posle njegovog formiranja, tako da će sporazum biti ratifikovan za nekoliko nedelja", rekao je juče Tadić, uz konstataciju da aktuelna Skupština Srbije ima tehnički karakter, zbog čega bi, ukoliko bi ratifikovala gasni sporazum, taj dokument neko kasnije mogao da osporava.

Iz redova DSS-a, međutim, najavljuju da će Vlada Srbije, na osnovu protokola koji su u petak potpisali ministri Predrag Bubalo i Sergej Šojgu, na sledećoj sednici Vlade u četvrtak ponovo razmatrati odluku o ratifikaciji energetskog sporazuma.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da očekuje da će Vlada u četvrtak doneti odluku o upućivanju energetskog sporazuma sa Rusijom Skupštini Srbije na potvrđivanje.

"Važno je da se u interesu nase zemlje i u interesu građana Srbije ispravi prethodna štetna odluka Vlade da ne potvrdi ovaj značajan sporazum", istakao je Koštunica u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Prema oceni premijera, bilo bi neodgovorno da se u četvrtak na Vladi ponovo dogodi da se partijski i koalicioni interesi stave iznad očiglednog interesa Srbije i da se opet glasa protiv upućivanja energetskog sporazuma u Skupštinu Srbije na ratifikaciju.

"To bi predstavljalo namernu destrukciju i nanošenje direktne štete Srbiji", rekao je Koštunica.

Ministar za trgovinu i usluge i funkcioner DSS-a Predrag Bubalo takođe je najavio da će na sednici Vlade u četvrtak biti i rasprava o

ratifikaciji energetskog sporazuma sa Rusijom.

"Nadam se da će biti dovoljno razumevanja od strane naših koalicionih partnera u Vladi, i da će sporazum biti poslat pred parlament", rekao je Bubalo.

On je kazao da će drugačiji scenario biti pokazatelj destruktivnog stava ministara iz redova DS-a i G17 plus, koji se zauzimaju da sporazum ratifikuje novi parlament.

Sa druge strane, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić ocenio je da pokretanje pitanja usvajanja energetskog sporazuma sa Rusijom, u trenutku kada Srbija nema legitiman parlament, znači da je koaliciji DSS-NS stalo do političkih poena, a ne do samog sporazuma.

On je kazao da će energetski sporazum biti predmet ozbiljnog razmatranja nove vlade i novog parlamenta, i da Srbiji u ovom trenutku nije potreban politički marketing.

"Kada nemate parlament, a neko vam predlaže da šaljete zakon u završnici kampanje, kada je sve jasno, to samo pokazuje da, zapravo, njima nije stalo do energetskog sporazuma, već da dobiju neki politički poen", rekao je Dinkić.

Međutim, ako sporazum prođe na Vladi, DSS može da računa na podršku radikala u parlamentu.

Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić kaže da Skupština ima pravo, po Ustavu, da obavlja hitne i neodložne poslove.

Ocenjujući sporazum sa Rusima kao neodložan, Nikolić zaključuje da Skupština treba da održi sednicu.

"Ja sam, posle izjava predsednika Skupštine da on neće da saziva sednicu, imao telefonski kontakt sa Vojislavom Koštunicom, i predložio sam mu da jedan od potpredsednika Narodne skupštine sazove sednicu, zato što sednicu ne čini predsednik Narodne skupštine, nego 126 poslanika. To je broj koji je dovoljan da se utvrdi kvorum, da Skupština punovažno zaseda i da se donesu odgovarajuće odluke. Sada je sve na Vojislavu Koštunici, a mi smo tu", rekao je juče Nikolić.

"Zakazivanje sednica Skuštine - pučistički akt"

Demokratska stranka ideju da se sednica Skupštine sazove bez saglasnosti predsednika parlamenta naziva pučističkom.

"Iza zahteva za tako hitno nelegalno zakazivanje sednice Skupštine leži strah radikala i DSS-a da nakon 11. maja neće imati većinu u parlamentu", zaključio je DS.

Isti stav zastupa i G17 plus. Portparol te stranke Nikola Papak kaže da samo nova skupština i nova vlada mogu da donesu konačnu odluku o energetskom sporazumu sa Rusima.

"U ovom trenutku ni Vlada, ni Skupština nemaju taj legitimitet. Podsetiću da je premijer svoj mandat vratio narodu i da građani na predstojećim izborima treba da donesu odluku kuda Srbija treba da ide dalje, i koje snage treba da predvode Srbiju. Zato, smatramo da bi konačnu odluku o energetskom sporazumu trebalo da donede nova vlada i nova skupština", smatra Nikola Papak.

Ako stavovi do četvrtka ostanu isti, energetski sporazum nema šansu da prođe na Vladi, gde većinu čine ministri iz DS-a i G17 plus.

U parlamentu, s druge strane, narodnjačka koalicija, koja insistira na ratifikaciji pre izbora, ima većinu, uz podršku SRS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.