Izvor: B92, 11.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podele albanske islamske zajednice

Bujanovac, Preševo -- Podele i sukobi u islamskoj zajednici Srbije zahvatile su i albansku islamsku zajednicu na jugu Srbije.

Jedan deo vernika na jugu podržava reisa Adema Zilkića, dok drugi podržavaju muftiju Zukorlića. Islamska zajednica Preševa, Bujanovca i Medveđe, na čijem je čelu muftija Džemaljedin Hasani, podržala je smenu Zukorlića. Glavni sekretar Muftijstva Preševske doline Sevder Bajrami rekao je, međutim, da ta islamska zajednica nikada niće podržati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nikakve grupe iz Beograda koje se odvajaju od Islamske zajednice.

Muftija Hasani kaže da će deo islamske zajednice koju on predvodi imati dobru saradnju sa Islamskom zajednicom Srbije koju predvodi reis Zilkić i očekuje dobru saradnju sa njim.

"Zukorlić se nije ponašao kao poglavar Islamske zajednice nego vladar neke političke partije, pravio je brojne probleme u Bujanovcu i Preševu, između ostalog i sa održavanjem verske nastave”, rekao je Hasani.

"Pozdravljamo njegovu smenu i izbor Zilkića na mesto poglavara Islamske zajednice Srbije", rekao je muftija Hasani za agenciju Beta.

On je dodao da će Islamska zajednica Preševa, Bujanovca i Medveđe imati dobru saradnju sa Islamskom zajednicom Srbije na čijem se čelu nalazi Adem Zilkić, kao i sa svim ostalim islamskim zajednicama u okruženju koje se ne mešaju u unutrašnje stvari albanske islamske zajednice.

Glavni sekretar Muftijstva Preševske doline Sevder Bajrami rekao je, međutim, da ta islamska zajednica nikada niće podržati nikakve grupe koje se odvajaju od Islamske zajednice Srbije.

"Porodica Jusufspahića iz Beograda, uz podršku predsednika opštine Novi Pazar Sulejmana Ugljanina, imala je neuspeli pokušaj rasturanja legalne i jedino priznate Islamske zajednice Srbije. Adem Ziklić nikada neće dobiti našu podršku", izjavio je Bajrami za Betu.

Muftijstvo Preševske doline nastalo je od Odbora Islamske zajednice Kosova za Bujanovac, Preševo i Medveđu koji su promenili naziv nakon učesća na Objediniteljskom saboru u Novom Pazaru 27. marta 2007, kada su i postali članovi Islamske zajednice Srbije.

Islamska zajednica Preševa, Bujanovca i Medveđe registrovana je 2002. godine kod Ministarstva vera u Beogradu i odbila je da učestvuje na Objediniteljskom saboru u Novom Pazaru, uz obrazloženje da "Albance od drugih muslimanskih vernika dele jezik, tradicija i kultura".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.