Izvor: Blic, 21.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podela bolja od autonomije

Podela bolja od autonomije

Ukoliko Albanci odbiju ponudu realne autonomije, morala bi da usledi podela Kosova na srpski i albanski entitet, od kojih bi posle pet godina srpski pripao Srbiji, a albanski postao nezavisan, i to je plan nezavisnosti u tri koraka koji treba ponuditi Albancima, ocenjuje za 'Blic' Čedomir Antić, član Predsedništva G17 plus.

Antić naglašava da je to logičan nastavak ideje o podeli na entitete, koju zagovaraju predsednik Srbije i potpredsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vlade Srbije, Boris Tadić i Miroljub Labus. Naš sagovornik tvrdi da je ovo rešenje bolje od dobijanja evropske autonomije jer, u slučaju takve autonomije, Srbija neće moći nikada da zaokruži uspostavljanje svoje države.

- Priča o tri članice državne zajednice ili autonomiji koja će biti veća nego bilo gde štetna je za Srbiju. Ako ne možemo Albance i međunarodnu zajednicu da pridobijemo za koncept realne autonomije, onda bi Kosovo trebalo podeliti na entitete. Realno bi bilo da Srbija na Kosovu dobije 15 do 17 odsto teritorije, odnosno da dobije sever Kosova i Kosovsko Pomoravlje do Gračanice. Naravno, i u srpskom i u albanskom delu postojale bi enklave - tvrdi Antić. On objašnjava da međunarodna zajednica ne bi odbila podelu na entitete ukoliko bi to bio rezultat dogovora Beograda i Prištine. Ukoliko do toga ne dođe, procenjuje on, ići će se na uslovnu nezavisnost, tvrdi Antić.

- To znači da bi samo diplomatija bila u nadležnosti Srbije, a sve ostalo u nadležnosti Kosova. Mi bismo plaćali njihove dugove - zaključuje Antić. N. M. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.