Podela Kosova?

Izvor: S media, 10.Maj.2010, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podela Kosova?

Vlasti u Srbije sve glasnije zagovaraju „kompromis Beograda i Prištine“, ali umesto podele Kosova, kao dugogodišnje opcije „u vazduhu“, uvijeno poručuju da u popuštanju obe strane Albanci ne mogu sve da dobiju, a Srbi sve da izgube.

Deobu Kosova juče je otvoreno najavio poslanik DHŠ-a Vladan Batić, inače saveznik Demokratske stranke. On je izjavio da će se posle skore odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu o sudbini Kosova i Metohije ponovo aktuelizovati pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << podele pokrajine.

- Mislim da Srbija ne treba pošto-poto da odbija takvu mogućnost, već da, ako ona postane realnost, pokuša da u toj podeli dobije što veći deo prostora na kojem žive Srbi, dakle, ne samo severno Kosovo - rekao je Batić.

Analitičar Dušan Janjić kaže za „Alo!“ da je želja vlasti u Srbiji upravo da izboksuju podelu Kosova posle mišljenja MSP-a.

- Batić govori kao deo vladajuće koalicije ili član DS-a, svejedno je. Ipak, većina zemalja koje su priznale nezavisno Kosovo, ali i Rusija i Kina, nisu za tu opciju. Beogradu se nameće da prizna Kosovo i da pod izgovorom korekcija granica nešto i dobije. Postoji i druga opcija, po meni vrlo izvesna, da se i pre odluke MSP-a reše određena tehnička pitanja, uspostavi neka forma saradnje Beograda i Prištine, ali bez zadiranja u pitanje statusa - objašnjava Janjić. On napominje da će šef srpske diplomatije Vuk Jeremić na sarajevskom samitu sedeti sa kosovskim kolegom, te da je potpuno jasno da Beograd više neće moći da sprečava učešće Kosova na međunarodnim skupovima.

- Tako to počinje - prvo razgovori, pa pregovori. Očekujem da će se ovaj proces završiti do kraja 2011. Srbija neće priznati Kosovo, ali će ono i kao takvo učestvovati u UN-u. Zapravo, svima osim Srbiji odgovara da se pitanje statusa drži otvorenim - zaključuje Janjić.

Iako ozbiljno pretenduje na vlast, Srpska napredna stranka nema jasan odgovor na ove izazove. Potpredsednik naprednjaka Aleksandar Vučić za naš list kaže da se stav njegove partije podudara sa državnom politikom da je Kosovo u sastavu Srbije. Na pitanje da li za SNS podela pokrajine može biti tema, Vučić ponavlja da su ustavne odredbe osnov od kojeg polazi SNS.

- Srbija ima Ustav i u njemu sve piše. Srbiji treba celo Kosovo i u Ustavu to i piše. Pitate me da li je bolje da nam neko sutra kaže hoćemo li ništa ili nešto. Na to pitanje je nemoguće dati odgovor. Naravno da je najbolje celo Kosovo i Metohija u Srbiji, tako piše u Ustavu. Ne kažem da treba razmišljati o dilemi ništa ili nešto, ali smatram da nije nemoguće da u budućnosti Srbija bude stavljena pred taj izbor. Ne govorim o našem stavu, nego o Srbiji uopšte - objašnjava Vučić.



Liht: Biće novih pregovora!


Predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije Sonja Liht izjavila je da veruje da će se pregovarati o modalitetima za status Kosova. Ona kaže da razgovori moraju da budu u okviru traganja za kompromisom i u vezi sa statusom.

- Ovaj kompromis bi podrazumevao da obe strane mogu biti samo delimično zadovoljne, odnosno da niko ne može biti ni apsolutni dobitnik ni gubitnik na kraju tog procesa - objasnila je Lihtova.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.