Izvor: B92, 13.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinju rokovi za izborne radnje

Beograd -- Izborne radnje za predsedničke izbore, raspisane za 20. januar, počinju danas, saopštila je Republička izborna komisija (RIK).

Na sednici Republičke izborne komisije rečeno je da su rokovi za sprovođenje izbora kratki jer u roku od tri dana moraju da se urade uputstva i obrasci. Izborna kampanja za predsedničke izbore u Srbiji počela je danas i trajaće do 17. januara 2008. godine u ponoć, odnosno 36 dana.

RIK je sinoć formirao radnu grupu koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će danas podneti predlog uputstava i obrazaca za predsedničke izbore.

Sekretar RIK-a Marko Danilović rekao je da je za prvi krug izbora potrebno oko 1,16 milijardi dinara i da je ta računica izvedena na osnovu prethodnih izbora.

On je, međutim, naveo da neće biti potrošen sav novac jer su rokovi za izbore kratki, ali i zato što će biti manje kandidata.

Za glasačke kutije i lance predviđeno je šest miliona dinara, ali je to, prema oceni Danilovića, malo i potrebno je izdvojiti oko 40 miliona dinara. On je rekao i da se za ove izbore moraju kupiti i sprejovi.

Prvi izbori po novom ustavu

Izbori koji su raspisani za 20. januar prvi su predsednički izbori koji se održavaju po novom ustavu Srbije.

Prema Ustavnom zakonu, za raspisivanje izbora bilo je potrebno doneti set zakona - Zakon o predsedniku Republike i Zakon o izborima za predsednika Republike usvojeni su 3. decembra, a nedelju dana nakon toga Zakon o vojsci, Zakon o odbrani, Zakon o osnovama službi bezbednosti i Zakon o spoljnim poslovima.

Zakonom je predviđeno da se predsednik Republike bira na pet godina, na neposrednim izborima. Kandidata mora da podrži najmanje 10.000 birača potpisima overenim kod suda, a predlog kandidata podnosi se Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 20 dana pre dana izbora.

Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana od dana prvog glasanja. Na ponovljenom glasanju učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, odnosno više njih, ako dele prvo ili drugo mesto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.