Izvor: B92, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje referendumska kampanja

Beograd, Novi Sad, Kosovska Mitrovica -- Političari najavili referendumsku kampanju kao javnu raspravu o tekstu i rešenjima ustava kao osnovnog državnog zakona.

Nakon što je parlament usvojio predlog novog ustava, u Srbiji je počela referendumska kampanja, koju političari nazivaju javnom raspravom o njihovom predlogu ustava. I dalje je aktuelna polemika o tome zašto javnost ne zna ništa o sadržaju tog teksta. Kako objašnjavaju neki stručnjaci, ovo ne može biti javna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rasprava zato što više nema mogućnosti za promenu tekst predloga.

Građani će se na referendumu izjašnjavati zaokruživanjem "da" ili "ne" na pitanje "Da li ste za potvrđivanje novog ustava Srbije?". Referendum o novom ustavu Srbije održava se 28. i 29. oktobra.

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković kaže da će referendumska kampanja trajati mesec dana kako bi bilo dovoljno vremena da građanima budu obrazloženi ustavna rešenja i značaj novog ustava.

DSS preko svog portparola Andrije Mladenovića poručuje da je najbitnije da novi demokratski ustav, "koji će Srbiju uvesti u Evropu i period stabilnosti", dobije podršku građana na izborima.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević rekao je u Kažiprstu B92 da je ta podrška stari problem, koji je morao da bude rešen ustavotvornom skupštinom.

"Osnovni je problem kako da se pravimo blesavi, da hoćemo da zadržimo Kosovo, a ne želimo da ti Albanci na Kosovu uopšte glasaju. Pa ćemo da izmislimo nešto da su oni sami sebe isključili time što su ga bojkotovali", kaže on.

"Onda bi trebalo i sve Srbe koji su bojkotovali poslednje izbore, a često su to radili, isto tako ne računati, pa onda dobiti ne znam kako veliku većinu. Očigledno postoji napor da se tu zažmuri i da se prenebregne onaj deo postojećeg ustava koji je Milošević napisao tako da ne može nikada da se promeni", kaže Dimitrijević.

Tekst novog ustava pročitajte ovde.

Todorić: Rezultat političkog kompromisa

Gostujući u emisiji Poligraf, Vladimir Todorić, urednik Srpske pravne revije, rekao je da je predlog ustava rezultat političkog kompromisa.

Rezultat tog kompromisa, kaže Todorić, jeste zanemarivanje boljih verzija ustava od usvojene, odnosno predloga premijera i predsednika Srbije. Novi predlog ustava zanemaruje opšteprihvaćen princip po kome je međunarodno pravo iznad nacionalnog.

"Moje lično mišljenje je da su oba predloga, kako predsednika, tako i premijera, imala kvalitetnija rešenja, koja se konkretno tiču sudstva, regionalizacije, i koje se tiču odnosa nacionalnog prava sa međunarodnim", kaže on.

"Jednostavno, oni su u ovom procesu donošenja ustava akcenat stavili na kompromis izmešu političkih partija, a ne na neki vid međusobne javne rasprave", smatra Todorić.

Pajtić zadovoljan vojvođanskom autonomijom

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da je "više nego zadovoljan" stepenom finansijske autonomije Pokrajine koju garantuje novi Ustav Srbije.

"Ne samo da smo uspeli, nego smo uspeli daleko više nego što smo se nadali, s obzirom na to da je ustav trebalo da podrže SRS, DSS i SPS. S druge strane, 90 posto onoga što smo tražili je ostvareno", tvrdi Pajtić.

"Dakle, nađite mi ono što nije ostvareno, osim što se odluke koje donosi Skupština Vojvodine ne zovu zakonom, jer to zaista nije suštinsko, nego tehničko pitanje. Čak smo dobili i ono što u platformi nismo navodili, na primer da Vojvodina ima simbole, a ustav te simbole navodi. Dakle, dobili smo više nego što smo se nadali, s obzirom na konstelaciju političkih snaga", kaže Pajtić.

On je rekao da građani Vojvodine treba da izađu na referendum i da glasaju za novi ustav jer će, u suprotnom, na snazi ostati stari kojim se Vojvodini daju "daleko manje nadležnosti".

"Ukoliko se usvoji novi ustav, Vojvodina će imati deset puta veća sredstva. Formiraćemo budžetski investicioni fond Vojvodine. Raspisaćemo konkurs za izgradnju domova zdravlja, obdaništa, škola, vodovoda, kanalizacije, puteva...", naveo je Pajtić.

Vojvođanski odbor G17 plus odbacio je optužbe Bojana Pajtića na račun Mlađana Dinkića i optužio ga da je on odustao od Platforme o autonomiji Vojvodine u novom ustavu Srbije. Pokrajinski odbor G17 plus u saopšenju je ocenio da Pajtić sada samo pokušava da "prikrije poraz".

Ivošević: Ravnoteža političkih interesa

Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević je, posle prvog čitanja novog ustava, ocenio da se u njemu vidi da je postignuta ravnoteža programskih i političkih interesa najjačih stranaka u Srbiji.

"Upravo zbog ostvarivanja te ravnoteže ustav ima mana. Mislim da su ustavna rešenja na zavidnom nivou u pogledu ljudskih i manjinskih prava. Isto tako, oblasti ekonomskog uređenja, javnih finansija i svojinskih odnosa, organizacije vlasti, naročito sudske, urađene su veoma pažljivo. Kada je reč o manama, teritorijalna autonomija je dobila veća ovlašćenja, ali možda ne onolika kolika su mogla biti", kaže on.

Ivošević smatra da je značajno što tekst predviđa lakšu promenu ustava, pa će njegove mane biti moguće promeniti. Bivši sudija Vrhovnog suda kaže da se u predloženom tekstu ustava naziru i pravci razvoja države Srbije.

"Taj pravac vidim kao kretanje ka regionalnoj državi jer ovaj ustav otvara mogućnost da i drugi regioni dobiju ovlašćenja teritorijalne autonomije. Takve su Španija i Italija na primer, pa mi se čini da ustav otvara i tu mogućnost", kaže on.

Ivanović: Ne može teritorija bez stanovništva

Nosilac Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je da je predlog novog ustava Srbije još jedna mogućnost za homogenizaciju cele političke scena u Srbiji kako bi jedinstvenije i jače nastupila u odlučujućoj fazi razgovora o Kosovu.

"Ipak se čini da su ta kompaktnost i pozitivna energija u senci činjenice da ustav predlaže vlada u padu. Samim tim, o njemu se razmišlja kao o aktu koji je trebalo da sačuva Vladu i pripremi nove izbore", rekao je Ivanović.

On je ocenio da ustav neće uticati na međunarodnu zajednicu u procesu donošenja odluke o Kosovu, a da je lako razumeti zašto biračko telo Albanaca sa Kosova neće biti uzeto u obzir na referendumu o ustavu.

"Albanci sa Kosova nisu popisani niti su u biračkim spiskovima i njihova apstinencija proteklih desetak godina daje za pravo nekome ko je odlučivao o tome jer bi, praktično, uključivanjem i njih, samo bio povećan potreban broj glasova. S druge strane, to je politički neispravno. Ne može Kosovo biti uzimano kao teritorija bez stanovništva", kaže on.

Ješić: Bez predstavnika lokalnih samouprava

Predsednik opštine Inđija, Goran Ješić, nezadovoljan je jer su predstavnici lokalnih samouprava izostavljeni iz konsultacija tokom pisanja ustava. On upozorava da je neophodno sprečiti uticaj stranačke politike na lokalu, gde se zarad golog održavanja na vlasti zanemaruju problemi građana.

"A to znači da morate da zapošljavate tetke, strine, da udovoljavate podršci političkih istomišljenika, koalicionih partnera, a ne da rešavate probleme građana, da se bavite ekonomskim razvojem i smanjenjem korupcije, jer samim tim podstičete korupciju", kaže on.

"Mislim da osnovni razlog i bojazan političkih partija danas, bar glavnih pet koje su učestvovale u ovom aktu, bez obzira na političku orjentaciju, jeste što ne mogu da kontrolišu izabrane političke funkcionere", objašnjava Ješić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.