Početak pregovora do kraja godine

Izvor: B92, 06.Dec.2010, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak pregovora do kraja godine

Beograd -- Ozbiljniji pregovori između Beograda i Prištine mogli bi početi neposredno posle izbora na Kosovu, smatraju u Vladi Srbije.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže da se ozbiljni pregovori mogu očekivati posle izbora u pokrajini, možda već 18. decembra.

"Beograd je usvojio platformu za razgovore. Važno je da će u timu Beograda biti ljudi koji poznaju situaciju na Kosovu i Metohiji i koji su eksperti iz oblasti o kojima će se pregovarati", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ističe ministar Bogdanović.

Po rečima Gorana Bogdanovića za "Novosti" kaže da će dijalogom biti obuhvaćene sve teme, uključujući i status.

Za razliku od prvobitnih izjava, i predstavnici kosovske vlade u ostavci potvrdili su prethodnih dana da su spremni za predstojeće pregovore sa zvaničnicima Beograda i da će „Ustav Kosova i plan Martija Athisarija" biti platforma Prištine.

Ministar Bogdanović kaže da je u Ministarstvu za KiM formiran štab za logistiku, sa velikom bazom podataka koja će biti od pomoći pregovaračkom timu. On naglašava da će u beogradskom timu biti i kosovski Srbi.

Kosovo ne želi posrednike

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da Kosovo nema potrebe za posrednikom Ujedinjenih nacija za razgovore o tehničkim pitanjima Prištine i Beograda.

"Kosovo je nezavisna i suverena država koja će sa svim susedima razgovarati u okviru međudržavnih dobrosusedskih odnosa. Sa Srbijom ćemo razgovarati kao dve nezavisne i suverene države i u interesu građana dve zemlje", izjavio je Tači, a prenosi prištinski dnevnik "Zeri".

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je odredio šefa UNMIK-a, Lamberta Zanijera i šefa kancelarije UN-a u Beogradu Endrua Glimora kao posrednike u razgovorima između Prištine i Beograda.

Zvaničnici Kosova su i ranije odbacili mogućnost da tim razgovorima posreduju izaslanici UN, ističući da je to zadatak Evropske unije i SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.