Izvor: B92, 30.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo skup o perspektivama Balkana za ulazak u EU

Atina -- U Atini je u petak uveče počeo međunarodni sastanak na temu "Evropska perspektiva balkanskih zemalja" na kom iz Jugoslavije učestvuju predsednik Veća građana Savezne skupštine Dragoljub Mićunović, pomoćnik ministra inostranih poslova Jelica Minić i profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević. Glavna tema dvodnevnog sastanka biće "balkanska solidarnost", odnosno potreba da se ceo region stabilizuje i zajednički nastupa putem integracija i da bude podignut nivo bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i razvoja najnerazvijenijih kako bi zemlje Balkana "u jednom bloku" mogle da uđu u Evropu, rekao je Mićunović pred početak sastanka. Biće razmotrene i konkretne teme, a to su borba protiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije, dodao je Mićunović.

Skup u atinskom predgrađu Kavuri počeo je svečanom večerom koju je priredio ministar inostranih poslova Grčke Jorgos Papandreu. Ističući da su kandidati za prijem u EU 2007. Bugarska i Rumunija i da Turska čeka datum za početak pregovora o prijemu, on je rekao da će "Evropa ponovo biti povezana posle pola veka veštačke podele i time postati jača i efikasnija". Papandreu je rekao da će "evropski kurs Balkana biti prioritet Grčke" tokom njenog polugodišnjeg predsedavanja EU, od 1. januara 2003, navodeći da će "jaka poruka o tome" biti to što će junski samit EU u Solunu biti "evro-balkanski", jer su na samit pozvani i šefovi država ili vlada zemalja regiona. Vlada Grčke tokom predsedavanja EU "želi da bude potvrđena konsolidacija primene" Dejtonskog sporazuma, Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu, Ohridskog sporazuma o okončavanju sukoba u Makedoniji i "Beogradskog sporazuma" o rekonstruisanju odnosa Srbije i Crne Gore, naveo je Papandreu.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević izjavio je da članstvo balkanskih zemalja u EU ne bi samo po sebi dovelo do blagostanja, jer bi one, prema resursima i potencijalu, "onakve kakve su sada, bile kancerogena ćelija u EU". Ocenivši da je prava regionalna saradnja nužna pre stupanja u članstvo EU, Dimitrijević je kritikovao većinu zamalja regiona, među njima i Srbiju, jer "više sarađuje s Velikom Britanijom, nego s Hrvatskom". Dimitrijević je rekao da su zemlje Balkana i dalje "opsednute idejom o sopstvenoj veličanstvenosti, svaka za sebe i to na štetu suseda, te na Balkanu mir zato izgleda kao primirje". Osvrćući se na Srbiju i njen odnos prema EU, Dimitrijević je rekao da "isti oni koji su za članstvo u EU glasaju za fašistu Šešelja, videći u njemu nekog ko može ostvariti istorijske interese iz prošlosti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.