Počeo sastanak lidera Procesa Brdo-Brioni

Izvor: Akter, 08.Jun.2015, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo sastanak lidera Procesa Brdo-Brioni

Treći samit Procesa Brdo-Brioni koji okuplja lidere regiona počeo je danas u budvanskom hotelu Avala

Pored predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića koji je domaćin, na plenarnoj sednici učestvuju predsednici Albanije Bujar Nišani, Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Makedonije Đorđe Ivanov, Slovenije Borut Pahor i Srbije Tomislav Nikolić.

Na samitu Procesa Brdo-Brioni učestvuje i predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, kao i predsednica Kosova Atifete >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Jahjaga.

Proces Brdo-Brioni zajednički su pokrenule Slovenija i Hrvatska 2013, u nastojanju da se kroz reforme i približavanje Evropskoj uniji podstiče regionalna saradnja i rešavanje otvorenih pitanja. Prvi sastanak je održan na Brdu kod Kranja, drugi na Brionima.

Inicijativa predviđa da se iderugoistočne Evrope sastaju jednom godišnje s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja Unije.

To je ove godine austrijski predsednik Hajnc Fišer (Heinz Fischer), nakon francuskog predsednika Fransoa Olanda (Francoisa Hollandea) koji je bio na samitu 2013. na Brdu kod Kranja i nemačke kancelarke Angele Merkel koja je bila počasni gost prošle godine u Dubrovniku.

Glavne teme ovogodišnjeg sastanka biće nastavak procesa proširenja EU, načini za postizanje trajnog privrednog rasta, a učesnici će raspravljati i o situaciji u Makedoniji.

Posle plenarne sednice predsednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Kolinda Grabar-Kitarović, kao kopredsednici ove regionalne inicijative, crnogorski predsednik Filip Vujanović kao domaćin samita i austrijski predsednik Hajnc Fišer kao počasni gost održaće konferenciju za novinare.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.