Izvor: B92, 02.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo samit u Ohridu

Beograd, Prag -- Uvodnim obraćanjem predsednika Republike Makedonije Branka Crvenkovskog u Ohridu je počeo dvodnevni sastanak lidera država Centralne Evrope.

"U evropskom domu ima mesta za sve one koji su spremni da podele zajedničke demokratske vrednosti i odgovornosti, a učešće na ovom samitu predstavljaće jak i jasan signal upućen građanima naših zemalja da se nastavlja proces ujedinjavanja Evrope ", rekao je Crvenkovski obraćajući se predstavnicima 19 zemalja. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Izazove na putu ka zajedničkoj budućnosti, rekao je on, "savladaćemo zajedno uz uzajamnu solidarnost i pomoć" i istakao da opredeljenje za NATO i Evropsku uniju nemaju alternativu.

Sejdiu ne prisustvuje

Organizatori nisu na skup pozvali predsednika Kosova Fatmira Sejdiua.

Makedonski predsednik Branko Crvenkovski izjavio je da bi odluka o pozivanju Sejdiua zahtevala konsenzus svih 18 država koje čine Cetralnoevropsku incijativu.

Pored situacije na Kosovu, na dnevnom redu skupa će biti i rasprava o članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Samitu se obratio i makedonski premijer Nikola Gruevski koji smatra da "politička blokada Grčke za evrointegracije neće obeshrabriti Makedoniju u kojoj i pored šarenog etničkog i kulturnog sastava ima konsenzus od strane svih političkih faktora za strateške ciljeve".

Hrvatski predsednik Stipe Mesić je u svom obraćanju rekao da će "Hrvatska nastaviti napore sve dok sve zemlje regiona ne postanu članice NATO-a i Evropske Unije" .

"Na ovim prostorima još postoje retrogradne snage sa dubokim korenima. Predstojeći izbori u nekim zemljama razrešiče ovo pitanje, proveropska orjentacija ili nešto drugo", rekao je Mesić, ne navodeći na koju zemlju misli.

Mađarski predsednik Laslo Šojm smatra da Makedonija dobro funkcioniše što je važno za čitav region, a Evropska Unija treba da započne pregovore sa ovom zemljom rekao je on.

Slovenački predsednik Danilo Tirk kazao je da će "Unija uspeti na globalnom planu ukoliko kao globalni igrač uključi sve zemje kandidate".

"Ni po koju cenu se ne sme dozvoliti da Balkan ostane crna rupa i bude van Evropske Unije", izjavio je Tirk.

Za albanskog predsednika Bamira Topija "evroatlanske orijentacije regionalnih zemalja pomažu u ubrzanju ekonomskih reformi."

Na samitu učestvuje i predsednik Srbije Boris Tadić, koji će se sutra obrati učesnicima samita.

Tadić će, kako je najavljeno, govoriti o evropskim integracijama Srbije, zaštiti suvereniteta, situaciji na Kosovu i regionalnoj stabilnosti.

Klaus: Priznanje Kosova loša stvar

Češki predsednik Vaclav Klaus izjavio je danas tokom samita predsednika zemalja centralne Evrope u Ohridu da mu je drago što Češka ne priznaje Kosovo, jer je priznanje loša stvar.

Klaus je za češki javni radio naveo da se ne slaže sa odlukom većine zemalja članica Evropske unije da Kosovo priznaju.

"Ne mogu da sprečim to što je 40 zemalja sveta priznalo Kosovo. Smatram da je to loša stvar. Meni je drago što to mi još nismo učinili", kazao je radiju češki predsednik.

Klaus je posebno upozorio na opsanost da neki političari u Evropi veruju da je Kosovo dobar model, kako rešavati dugotrajne tinjajuće sukobe.

"Iz principa se ne slažem sa izjavama da je kosovski model način na koji bi na kraju krajeva mogli da se rešavaju u 21. veku na mnogim mestima u Evropi razni dugotrajni problemi", rekao je Klaus.

Češki premijer Miroslav Topolanek, uprkos protivljenju šefa drrzave, inače počasnog predsednika Topolanekove Građanske demokratske stranke, pokušao je da "progura" priznanje Kosova na sednici 2. aprila, ali se od glasanja odustalo, pošto nije uspeo da obezbedi dovoljnu podršku ministara čak ni iz vlastite stranke.

Glasanje je odloženo na neodređeno vreme uz zvanično objašnjenje da ministrima treba vremena da prouče predlog o priznanju Kosova i izveštaj šefa češke diplomatije Karela Svarcenberga da kosovske vlasti poštuju prava manjina i da će štititi srpsku kulturnu baštinu na Kosovu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Samit u Ohridu: Evropa je dom i Balkanu

Izvor: Mondo, 02.Maj.2008

&#8221EU mora da se širi ako želi da uspe, a to je moguće samo ako prihvati i zemlje kandidate. U evropskom domu ima mesta za sve one koji su spremni da podele zajedničke demokratske vrednosti i odgovornosti&#8221, zaključak je prvog dana ohridskog samita

Nastavak na Mondo...

Počeo summit lidera srednje i jugoistočne Evrope

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Maj.2008

Pod predsjedavanjem predsjednika Republike Makedonije Branka Crvenkovskog, u Ohridu počeo sastanak 17 predsjednika zemalja centralne i jugoistočne Evrope. Osnovne teme 15. summita  su "Zajedno u budućnosti, EU - izazovi pro&scaron;irenja&qu ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.