Počeo sa radom softver za detekciju prolaska kroz crveno, kazne od 100 do 120 hiljada dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2023, 19:59

Počeo sa radom softver za detekciju prolaska kroz crveno, kazne od 100 do 120 hiljada dinara

Na desetak lokacija u Beogradu ugrađen je softver za automatsku detekciju prelaska na crveno svetlo, izjavio je danas Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije, povodom novog zakona o bezbednosti saobraćaja, koji će, kad bude usvojen, predviđati i privremeno oduzimanje vozila za najteže prekršaje.

"U Beogradu je postavljeno više od 600 kamera, pola je na raskrsnicama, a novina je na desetak lokacija gde je u kamerama ugrađen softver za detekciju prelaska vozila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na crveno svetlo koji čuva snimak, a nakon toga, saobraćajna policija vlasniku vozila upućuje poziv da se u roku od osam dana izjasni ko je upravljao vozilom", izjavio je Radenković za Tanjug.

Objasnio je da, ako vlasnik nije upravljao vozilom, mora dostaviti overenu izjavu iz koje se može utvrditi ko je upravljao vozilom u trenutku prekršaja.

Kazne se kreću u rasponu od 100.000 do 120.000 dinara, ili kazna zatvora u trajanju od 15 dana.

Radenković je poručio da je ovo prva faza projekata, ali se nadaju da će uskoro biti implementiran na dodatnim lokacijama.

"U ovom trenutku samo Beograd poseduje ove softvere. Jedan od prioriteta saobraćajne policije je unapređenje sistema za automatsku detekciju saobraćaja i u drugim mestima, ali to dosta zavisi od lokalnih samouprava i nadamo se da će prepoznati značaj ovakvih novina", rekao je on.

Kamere, pored prelaska na crveno svetlo, detektuju i ostale prekršaje, kao što su kretanje u suprotnom smeru, nepropisno prestrojavanje, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje ili nekorišćenje sigurnosnog pojasa.

Očekuje se da će novi zakon o bezbednosti saobraćaja biti izglasan u martu.

Tokom prošle godine na teritoriji Beograda 94 ljudi je izgubilo život u saobraćajnim nezgodama, a Radenković poručuje da se ovim sistemom štite i vozači i pešaci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

VOZAČI, VODITE RAČUNA! Evo šta sve DETEKTUJE nova pametna kamera - kazne za ovakve prekršaje su PAPRENE

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2023

Očekuje se da će novi zakon o bezbednosti saobraćaja biti izglasan u martu, a predviđa i privremeno oduzimanje vozila za najteže prekršaje...Softver za automatsku detekciju prelaska na crveno svetlo ugrađen je na desetak lokacija u Beogradu...Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.