Počelo skupštinsko zasedanje, SPO nije u sali

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2012, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo skupštinsko zasedanje, SPO nije u sali

BEOGRAD -

U Skupštini Srbije danas je počela prva vanredna sednica parlamenta u ovoj godini, na kojoj poslanici debatuju o kadrovskim rešenjima u oblasti pravosuđa, a u sali su, bez poslanika SPO, prisutna 103 parlamentarca, što je dovoljno za početak rada i raspravu.

Poslanici Srpskog pokreta obnove najavili su da neće učestvovati u radu parlamenta dok se državnih funkcija ne razreše ministar Srđan Srećković i državna sekretarka Sanja Čeković.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dnevnom redu su samo dve tačke - Predlog odluke o izboru člana Visokog saveta sudstva iz reda sudija apelacionih sudova, koji je podneo Visoki savet sudstva, i Predlog odluke o izboru zamenika javnih tužilaca, koji je podnelo Državno veće tužilaca.

Visoki savet sudstva predložio je skupštini da za člana V S S izabere sudiju u Apelacionom sudu u Kragujevcu Miroljuba Tomića.

Državno veće tužilaca za zamenike javnog tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu

predložio je Vladimira Đorđevića i Miodraga Markovića, a u Osnovom tužilaštvu u Vranju Branislava Mihajlović, dok je Vesnu Ostojić predložio za zamenika tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu.

Za zamenika javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu predložen je Miroslav Rakić, dok su za zamenika javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu predloženi Milena Pajić Simić i Bojan Prstojević.

Parlament konstatovao ostavku ministarke sporta

Parlament je konstatovao ostavku ministarke omladine i sporta Snežane Samardžić-Marković.

Samardžić Marković je ostavku podnela 3. februara zbog, kako je navela, priprema za stupanje na dužnost generalne direktorke Direktorata za demokratiju u Savetu Evrope.

U ostavci Samardžić-Marković je navela da je imenovana na poziciju generalnog direktora Direktorata za demokratiju Saveta Evrope, da je to priznanje i za nju i za Srbiju, ali i za rezultate koje je u saradnji sa svim partnerima postiglo Ministarstvo omladine i sporta.

"Sa pozicije generalnog direktora Direktorata učiniću sve što mogu da pomognem našoj zemlji da brže i što uspešnije realizuje proces evropske integracije. Namera mi je da se nakon isteka mandata vratim u Srbiju i svojim znanjem, iskustvom i kontaktima stečenim na toj dužnosti pomognem zemlji", navela je Samardžić-Marković u ostavci.

Ona se u ostavci zahvalila i svim članovima Vlade Srbije na korektnoj saradnji u proteklom periodu .

SPO je saopštio juče da će zahtevati od premijera Mirka Cvetkovića da razreši funkcija Srećkovića i Čekovićevu i da podržava neučestvovanje svojih poslanika u radu parlamentarne većine.

Poslanik SPO-a Aleksandar Čotrić rekao je prekjuče Tanjugu da ta stranka ostaje pri odluci, jer traži poštovanje koalicionog sporazuma prema kome SPO raspolaže mestima u vladi koja su joj pripala po tom istom sporazumu.

Komentarišući takvu odluku SPO-a, Kolundžija je rekla da to, ipak, ne vidi kao dovoljno jak razlog da se odluke ne usvoje.

Na pitanje gde će vladajuća većina naći potrebnih 126 glasova kada se o odlukama bude odlučivalo, Kolundžija je odgovorila da bi to mogli da budu oni koji "prigovaraju njima da reforme ne sprovode dovoljno dobro i da Srbija ne ide dovoljno brzo ka EU".

Ona je dodala da podršku "pravosudnim" rešenjima očekuje i od onih koji tvrde da je ubrzanje Srbije ka Evropi od presudne važnosti, što će pokazati i u tom konkretnom slučaju.

Kada je reč o eventualnoj ugroženosti vlade, Kolundžija je podsetila da zakoni mogu biti i neizglasani u parlamentu, pa to, svejedno, ne mora da znači krizu vlade i naglasila da je postavljati pitanje krize vlade i njenog pada mesec dana pred raspisivanje izbora ne samo suvišno, već i nelogično.

Parlamentarnu većinu čine poslanici kluba "Za evropsku Srbiju" u kome su 64 poslanika DS, pet LSV, po četiri poslanika SPO-a i SDPS-a i jedan DSHV, potom 24 poslanika kluba Ujedinjenih regiona Srbije, 15 poslanika kluba SPS-JS, pet PUPS-a i sedam poslanika u klubu manjina, s tim što poslanik koalicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi ne glasa za odluke vladajuće većine.

Tako vladajuća koalicija ima 128 poslanika, ali sa bivšim radikalom, a sada samostalnim poslanikom Jovanom Damjanovićem koji često "uskače" i glasa za predloge vladajuće koalicije - ima 129.

Ukoliko poslanici SPO-a ostanu pri odluci da ne glasaju za predloge na predstojećoj sednici, vladajuća koalicija bi imala 125 poslanika, što znači da bi joj bio potreban još jedan glas da bi odluke bile izglasane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština: SPO nije u sali, sednica počela

Izvor: Mondo, 08.Feb.2012

U Skupštini Srbije danas je počela prva vanredna sednica parlamenta u ovoj godini, na kojoj poslanici debatuju o kadrovskim rešenjima u oblasti pravosuđa, a u sali su, bez poslanika SPO, prisutna 103 parlamentarca, što je dovoljno započetak rada i raspravu.

Nastavak na Mondo...

Vanredna sednica Skupštine Srbije

Izvor: Beta, 08.Feb.2012

BEOGRAD, 8. februara 2012. (Beta) - Skupština Srbije počela je u sredu vanrednu sednicu iako poslanici Srpskog pokreta obnove (SPO), koji su najavili da neće učestvovati u radu parlamenta dok sa funkcija ne b.

Nastavak na Beta...

U Skupštini Srbije završena debata o VSS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2012

BEOGRAD -..Skupština Srbije završila je danas raspravu o predlogu Visokog saveta sudstva da za člana te sudske instance bude izabran sudija apelacionog suda u Kragujevcu Miroljub Tomić, a nakon jednočasovne pauze razmatraće kandidate Državnog veća tužioca za zamenike javnih tužioca...Tokom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Rasprava bez poslanika SPO-a

Izvor: RTS, 08.Feb.2012

Poslanici završili raspravu o kadrovskim rešenjima u Visokom savetu sudstva i o izboru zamenika javnih tužilaca. Četiri poslanika SPO nisu bili u sali. Neizvesna podrška izboru Miroljuba Tomića za člana VSS. Dan za glasanje biće određen naknadno...Na prvoj vanrednoj sednici u ovoj godini, poslanici...

Nastavak na RTS...

Vladajuća koalicija sa klimavom većinom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Feb.2012

Još jednom će vladajuća koalicija morati da potraži podršku u parlamentu izvan svojih redova. Vanredna sednica Skupštine počela je bez poslanika SPO tako da je upitno ko će dati jedan nedostajući glas za izbor člana Visokog saveta sudstva i zamenike javnih tužilaca

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Opoziciji sporan rad VSS

Izvor: Danas, 08.Feb.2012

Poslanici Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije najavili su juče podršku predlogu Visokog saveta sudstva da se sudija Apelacionog suda u Kragujevcu - Miroljub Tomić, izabere za člana VSS, dok su poslanici opozicije ocenili da njegov dosadašnji rad nije sporan, ali su kritikovali stanje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.