Izvor: B92, 12.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo obeležavanje Bajrama

Beograd, Novi Pazar, Priština, Skoplje -- Islamska zajednica Srbije u Domu Narodne skupštine organizovala prijem povodom Bajrama. U Novom Pazaru situacija mirna.

Jutrošnje klanjanje u Novom Pazaru prošlo je bez incidenata u džamijama. U nekim verskih objektima zajedno su se molili vernici suprotnih opcija u Islamskoj zajednici. Atmosfera verskog raskola, međutim, nastavljena je na dvema centralnim bajramskim svečanostima.

Verske vođe Islamske zajednice Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << molili su se u novopazarskoj Altun-Alem džamiji, ali među njima nije bio reis Zilkić, koji je, kako je Tanjugu rečeno u njegovom kabinetu, "malo umoran od javnosti".

Osim molitve, na današnji veliki praznik uobičajenja su darovanja i posećivanje prijatelja. Ramazanski Bajram, koji traje tri dana, počinje nakon meseca posta, tokom kojeg su se muslimani uzdržavali od jela i pića tokom dana.

Oba čelnika suprotstavljenih struja, Zilkić i sandžački muftija Muamer Zukorlić, pozvali su vernike na mir, dostojanstvo i prisebnost.

Podsetimo, uoči jednog od najvećih islamskih praznika, juče je predstavljen novopostavljeni reis-ul-ulema Islamske zajednice Adem Zilkić u Novom Pazaru.

Okupljanje je proteklo bez fizičkih incidenata, ali uz dosta tenzije zbog straha od eventualnih sukoba pripadnika dve struje te zajednice.

Sa druge strane, juče je muftija Islamske zajednice u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru Muamer Zukorlić razgovorao sa delegacijom posmatračke misije EU i tom prilikom ocenio da će se problemi u Sandžaku rešiti kada država počne da se pridržava Zakona o crkvama i verskim zajednicama.

U saopštenju Mešihata zajednice u Novom Pazaru navodi se da će primena tog zakona, usvojenog prošle godine, omogućiti postojanje jedne tradicionalne legalne i legitimne Islamske zajednice i poštovanje autonomnosti i odluka koje donesu njeni organi.

U Domu Narodne skupštine prijem povodom Bajrama

Islamska zajednica u Srbiji priredila je večeras u Domu narodne skupštine u Beogradu prijem povodom muslimanskog praznika Ramazanskog Bajrama.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić izjavio je na prijemu da ga raduje što je od četvrtka u Sandžaku situacija mirna i u duhu praznika.

"Nadam se da ćemo saradjivati i širiti mir, ljubav i zajedništvo i da će to biti poluga za saradnju i dobrobit svih nas koji živimo u Srbiji", naglasio je Zilkić.

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i javnog života, kao i predstavnici verskih zajednica.

Poslanik Sandžačke demokratske partije Mujo Muković rekao je da ne odobrava današnji svečani prijem u Skupštini.

"Mislim da bi trebalo otkazati takav prijem u Domu Narodne skupštine jer će mnogi izvući zaključak da je Skupština stala na stranu samoproklamovane nove islamske zajednice koja nema uporište kod vernika u Sandžaku", rekao je Muković.

Međutim, predsednik Skupštine Oliver Dulić kaže da nije bilo moguće otkazati tu svečanost. "Pre tri dana stigao mi je zahtev da se to otkaže zbog toga što je došlo do nesporazuma unutar islamske zajednice", kaže on.

"Ne želim da se mešam u taj sukob ni na koji način, ali moram da kažem da sam otvorio vrata islamskoj zajednici i da mi je jako žao što je došlo do sukoba", navodi on.

"Međutim, ne može da se otkazuje nešto što je organizovano unapred, gde je pozvano 600 ljudi i što bi direktno politizovalo problem koji postoji unutar njih", kaže Dulić.

Ljajić: Ugljanin epicentar krize

Predsednik Sandžačke demokratske partije i ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je epicentar krize Sulejman Ugljanin, koji nastoji da ostvari potpunu kontrolu nad islamskom verskom zajednicom.

Ljajić je u intervjuu listu Danas rekao da ovogodišnji Bajram svaki razuman čovek dočekuje s velikom strepnjom jer sve nagoveštava da prete dalja destabilizacija i novi incidenti.

On je kazao da predsednik opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin želi da Islamsku versku zajednicu "koristi za finansiranje i političku promociju", da je "sve zakuvao" i da "doliva ulje na vatru".

Ljajić smatra da se incidenti događaju zbog toga što je "nekome potreban neprijatelj". "I dalje smo neprijatelji zbog toga što smo, navodno, izdali bošnjačke interese, zato što smo se "prodali Beogradu"", rekao je Ljajić.

On je rekao da je nekim strukturama u Beogradu odgovaralo da postoje dve islamske zajednice jer "dve islamske zajednice znače slabu islamsku zajednicu".

Na pitanje da li bi lokalni izbori mogli da pomognu stabilizaciji prilika, Ljajić je odgovorio da je, što se tiče Novog Pazara, najvažnije da se "pregrmi ovih nekoliko dana, da se ne dogodi ništa tragično, da se stišaju strasti" i da se onda u mirnijoj atmosferi traže rešenja kroz dogovore.

Ljajić je rekao da je prvi kritikovao muftiju Muamera Zukorlića, kada je pre sedam-osam godina bio pokrovitelj formiranja političke stranke.

"A Ugljanin misli da je sada poslednja šansa da bude ono što je oduvek hteo, i verski i politički lider muslimana", rekao je Ljajić.

Na Kosovu počela proslava Bajrama

Molitva za bajram u Prištini (Beta)

Hiljade pripadnika islamske veroispovesti prisustvovalo je jutros glavnoj ceremoniji obeležavanja Ramazanskog bajrama u Velikoj džamiji u Prištini.

Kosovski muftija Naim Ternava pozvao je vernike na solidarnost, toleranciju i jedinstvo. "Na današnji dan više nego ikad približavaju se ljudska srca, zaboravljaju se mržnja i nesuglasice i pruža se ruka pomirenja", rekao je Ternava okupljenim vernicima.

On je kazao da su glavni ciljevi ovog praznika ljubav među ljudima, iskrenost i saradnja: "U ovom prazničnom danu molimo se za mir, harmoniju i radost".

Ceremoniji su prisustovali i predstavnici vlasti i političkog života na Kosovu, koji su u čestitkama za Ramazanski bajram pozvali na toleranciju i mir. Šef UNMIK-a Joahim Riker pozvao je u čestitki muslimanske vernike na Kosovu na dijalog i saradnju.

Bajram državni praznik u Makedoniji

Vernici islamske veroispovesti u Makedoniji slave ramazanski Bajram, a taj praznik je odlukom Vlade postao i makedonski državni praznik.

Prvi dan Bajrama je neradni dan za sve građane Makedonije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.