Izvor: B92, 25.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo letnje zasedanje SE

Strazbur -- U Strazburu danas počelo redovno letnje zasedanje Saveta Evrope. Alfred Guzenbauer ponovio da EU "snažno podržava" Ahtisarijev plan.

Tokom zasedanja, poslanicima SE se obratio kancelar Austrije Alfred Guzenbauer, koji je rekao da misli da je izveštaj Marija Ahtisarija koji napravljen u saradnji sa ambasadorom Alberom Roanom odlična osnova za rešavanje konflikta. "On može biti osnova za dalje razgovore u Savetu bezbednosti, ali EU snažno podržava glavne pravce >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ahtisarijevog izveštaja", rekao je on.

"Naravno da treba da bude razgovora između Beograda i Prištine, da bi se napravio sveobuhvatan program. Ali ako pogledate koje su alternative, i ako ih realno sagledate, videćete da su sve gore od predloženog plana", kaže on.

"Naročito ako jedna strana u konfilktu preduzme unilateralne korake, to može samo pogoršati situaciju. Zato mislimo da je Ahtisarijev plan dobra osnova i Evropska unija ga snažno podržava", rekao je Guzenbauer.

Učestvuju Jeremić i Del Ponteova

Ranije danas, otvarajući zasedanje, predsednik Parlamentarne skupštine SE Rene van der Linden podsetio je da je Srbija preuzela predsedavanje Komitetom ministara te organizacije i najavio za četvrtak obraćanje srpskog ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića.

"Ove sedmice on (Jeremić) će se obratiti Parlamentarnoj skupštini i ja sam uveren da će on potvrditi odlučnost njegove države da se drži svog evropskog kursa i implementaciji naših zajedničkih vrednosti", rekao je Van der Linden.

On je najavio i govor glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, koja će poslanicima Parlamentarne skupštine SE govoriti o saradnji država sa prostora bivše Jugoslavije sa tim sudom kao i o teškoćama u toj saradnji.

Na dnevnom redu zasedanja, koje će trajati do 29. juna, naći će se izveštaj o položaju izbeglica i interno raseljenih u jugoistočnoj Evropi i debata o suđenju za krivična dela u nadležnosti Haškog tribunala, tokom koje se očekuje izjava glavne tužiteljke Karle del Ponte.

Poslanici će razgovarati i o međukulturnom i međureligijskom dijalogu, o tajnim zatvorima CIA u Poljskoj i Rumuniji, borbi protiv antisemitizma u Evropi i o evromediteranskoj poljoprivrednoj i politici sela. O tome čitajte u posebnoj vesti.

U četvrtak, 28. juna, poslanicima će se obratiti, u svojstvu predsedavajućeg Komitetu ministara SE, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Delegaciju Srbije predvodi šef stalne delegacije Miloš Aligrudić, a u njoj su Tomislav Nikolić, Dragan Todorović, Donka Banović, Dragoljub Mićunović, Miloš Jevtić, Nataša Vučković, Vjerica Radeta, Nataša Jovanović, Željko Ivanji, Miloljub Albijanić i Ivica Dačić.

Podsetimo, u toku je šestomesečno predsedavanje Srbije Komitetu ministara te najstarije evropske institucije. U Beogradu je krajem nedelje održana 1000. sednica Komiteta ministara SE.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.