Izvor: B92, 01.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli pregovori o vizama

Brisel, Beograd -- U Briselu je u toku prva runda tehničkih pregovora o viznim olkašicama za pojedine kategorije građana Srbije.

Delegaciju Srbije predvode ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić i šefica vladine Kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević. Ukoliko se prema očekivanjima na proleće sledeće godine parafira sporazum, vizne olakšice osetiće mali, ograničeni broj građana Srbije, pre svih studenti, učenici i naučni radnici i bizismeni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Na osnovu sličnih sporazuma o viznim olkašicama koje Evropska komisija već ima sa Rusijom i Ukrajinom u narednih nekoliko meseci biće napravljen sporazum i sa Srbijom. I Brisle i Beograd očekuju da će sporazum biti potpisan na porleće a da će početi da se primenjuje do kraja 2007. godine.

Da bi pojedini građani Srbije po jendostavnojoj i jeftinojoj proceduri došli do šengenskih viza potrebno je da Srbija napravi neke unapred utvrđene standarde, pre svih sigurnost ličnih dokumenata, kaže za B92 zamenik direkotra vladine kancelarije za pridruživanje EU Srđan Majstorović.

"Kada kažem standardi mislim prvesnstveno na određene tehničke standarde, poput bezbednosti putnih isprava, uvođenje viznog i informativnog sistema u naša diplomtsko-konularna predstavništva, zatim civilna kontrola granica, postepeno povlačenje vojske sa granica, kao i veliki posao obuka pogranične policije da bude sposobna da implementira ove standarde", kaže Majstorović.

Jedan od uslova da se lakše dođe do viza biće i sposobnost Srbije da izađe na kraj sa ilegalnim imigranitma koji se trentuno nalaze u zemljama EU. O tome se paralelno pregovara u okviru sporazuma o readmisiji. Iako će vizne olakšice osetiti ograničeni broj građana Srbije, Srđan Majsorović iz Kancelarije za pridruživanje EU kaže da je to značajan prvi korak.

"To su prevashodno, kao u slučajevima sporazuma Rusijom i Ukrajinom, naučni radnici, studenti, učenici, koji učestvuju na dešavanjima u Evropi, i poslovni ljudi koji zbog poslovnih oibaveza morau redovno da čekaju", kaže on.

Osim Srbije u paketu za dobijanje viznih olkašica su Makedonija, Crna Gora, Bosna i Albanija. Podpredsednika Evropske komisije i organizator pregovora o vizama Franko Fratini kaže je to jasna politčka podrška Brisela zapadnom Blakanu, koji je svestan da je lakše kretanje po zemljama EU jedno od pitanja koje najviše muče građane u regionu.

LDP: Jasna podrška kroz vizne olakšice

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da se prepreka približavanju Srbije Evropi nalazi u politici vlade Vojislava Koštunice koja Srbiju udaljava od modernog sveta.

"Izbori koji su ped nama su šansa koja da naša politika dobije podršku građana da presudno utiče na izmenu odnosa Srbije prema svetu. Ta promena odnosa izražava se kroz prihvatanje pravila života 21. veka i rešavanje problema Kosova i Haga", rekao je lider LDP-a.

On je podsetio da je Srbija od Evrope dobila jasnu podršku kroz najavu viznih olakšica za studente i stručnjake.

"Sada moramo da razmišljamo o narednom koraku a to je potpuno ukidanje viza. To će biti realno kada se ispune tehnički uslovi, među kojima su potpisivanje sporazuma o readmisiji, uvođenje novih putnih isprava i policijska kontrola granica, ali je uslov svih uslova promena političke klime i prihvatanje evropskog sistema vrednosti. Neophodno je da Evropu stvorimo u Srbiji, a to samo od nas zavisi", rekao je Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.