Izvor: B92, 27.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela obnova zgrade YU programa u Prištini

Priština -- Vlada Kosova je odlučna da veoma brzo popravi sve objekte uništene u prošlonedeljnom nasilju na Kosovu, izjavio je premijer Bajram Redžepi u subotu, na početku obnove zgrade "YU programa" u Prištini. Redžepi je uništavanje tih stanova, sagrađenih u prištinskom naselju Ulpiana početkom 90-ih, nazvao "vandalizmom". "Mi ćemo tesno sarađivati i uključiti i pripadnike srpske zajednice koji su vlasnici stanova ili kuća kako bismo ovaj projekat ostvarili što pre, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bismo stvorili mogućnost da se svako vrati u svoj dom", rekao je Redžepi. Kosovski premijer je rekao da će popravka tog kompleksa koštatit 75.000 evra i da će biti završena za deset dana.

Zamenik šefa UNMIK-a za civilnu administraciju Frančesko Bastalji ocenio je da je popravka zgrade "YU programa" - skroman početak, ali ohrabrujući.

Na čelu radne grupe koja će voditi obnovu oštećenih objekata, za koju je Vlada Kosova izdvojila pet miliona evra, nalazi se ministar kulture Bedžet Brajšori. Brajšori je kontaktirao sa Uneskom i Savetom Evrope i njihovi eksperti će uskoro doći na Kosovo da procene štetu pričinjenu manastirima i crkvama, kako bi njihova popravka počela što pre, rekao je Redžepi.
Šef UNMIK-ove Kancelarije za povratak raseljenih, Pegi Hiks, izjavila je da je u zgradi "YU programa" živelo 122 Srba. "Oni su sada smešteni kod svojih najbližih, ali su svi na Kosovu", kazala je Pegi Hiks i dodala da je širom Kosova nakon prošlonedeljnih nemira raseljeno oko 3.800 Srba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.