Počela obnova pravoslavnog hrama u Rumi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2017, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela obnova pravoslavnog hrama u Rumi

Sredstvima iz budžeta opštine Ruma, ali i konkursom kod Pokrajinskog budžeta te donacijama vernika počela je sanacija verskog objekta Hrama Silaska Svetog Duha na apostole u Rumi.

Sanacija Hrama Silaska Svetog Duha na apostole koja je u toku raduje vernike, jer je ovo centralno mesto u Rumi za vreme najvećih hrišćanskih praznika.

Obnova Hrama krajem oktobra prošle godine dok se završetak kompletne sanacije očekuje naredne godine. Planirani su i veliki radovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << unutar Hrama, sanacija zidnog slikarstva, odnosno ikonostasa Uroša Predića.

Crkva je sagrđena u periodu 19. veka od strane grčkih trgovaca poznatijih kao Cincari, pa je poznata još i kao Grčka crkva.

Većina bogosluženja u tom periodu obavljala se na grčkom jeziku, stoga se neretko dešava da se i sada održavaju tzv. '' prozbe '' na grčkom jeziku u znak sećanja na sam istorijat ovog verskog objekta i njegove graditelje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.