Poboljšana saradnja Srbije i Haškog tribunala

Izvor: Blic, 18.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poboljšana saradnja Srbije i Haškog tribunala

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte kazala je pred Savetom bezbednosti da je Srbija poboljšala saradnju sa tim sudom i istovremeno naglasila da i dalje očekuje hapšenje i prebacivanje u Hag svih begunaca, naročito Ratka Mladića.

U redovnom izveštaju koji je danas predstavila u Njujorku, glavna tužiteljka je ponovila i tvrdnju da se svi preostali begunci, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, nalaze u Srbiji ili su dostupni srpskim vlastima. Del Ponteova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je, kako što je i najavila, saopštila je Savetu bezbednosti da je "u poslednjih nekoliko nedelja Srbija napravila napredak u nivou saradnje sa Tribunalom".

Tužiteljka Haškog tribunala je izjavila da je, tokom nedavne posete Beogradu i sa političkog i sa operativnog nivoa dobila uveravanja u spremnost Srbije da pronađe i uhapsi preostale begunce. Ona je, kao dokaz te spremnosti, u izveštaju navela hapšenja generala Zdravka Tolimira i Vlastimira Đorđevića.

Karla del Ponte potom je ponovila da veruje da se i preostala četiri haška begunca, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić nalaze u Srbiji ili su u dometu srpskih vlasti. Istovremeno, tužiteljka se ogradila izjavom da njena kancelarija nema informacije o tome gde se Karadžić trenutno nalazi, rekavši da "je nestao sa radara nadležnih službi", pa se čini kao da ga niko ne traži.

U narednim nedeljama tužilaštvo će "pažljivo pratiti u kojoj meri Srbija pomaže".

"Ja i dalje zahtevam punu saradnju, hapšenje i prebacivanje u Hag svih begunaca, naročito Ratka Mladića", naglasila je Karla del Ponte i dodala da od tih hapšenja u mnogome zavisi uspeh rada Tribunala i mogućnost da on bude okončan u roku koji je odredio Savet bezbednosti UN - do 2010. godine.

Kao i prošle godine, Del Ponteova je zatražila od Saveta bezbednosti da omogući da Mladiću i Karadžiću bude suđeno pred Tribunalom "čak i ako budu uhapšeni posle 2010."

Kao glavna tužiteljka Haškog tribunala, Del Ponteova se danas poslednji put obratila Savetu bezbednosti, budući da u septembru, posle osam godina, odlazi za te dužnosti.

Jevremović: Četvorica begunaca uskoro u Hagu

Ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović izjavio je danas u Njujorku da je zaključivanje saradnje sa Haškim tribunalom jedan od glavnih prioriteta vlasti u Beogradu, što dokazuju hapšenja i transferi optuženika, oslobađanje vojnih i policijskih zvaničnika od obaveze čuvanja tajne, kao i predaja dokumenata koje je tražio taj sud.

"Uspešno zaključivanje saradnje sa Haškim tribunalom je jedan od glavnih ciljeva nove srpske vlade, što je u saglasnosti sa opštim konsenzusom da je u interesu Srbije da preuzme sve potrebne mere da okonča saradnju brzo i efikasno", istakao je Jevremović u govoru pred Savetom bezbednosti UN.

Jevremović je istakao da "nema nikakve dileme" da svi optuženi pred Haškim tribunalom treba da se pojave pred licem pravde, pri čemu je nekoliko najozologlašenijih optuženika uhapšeno i predato Tribunalu. "Čvrsto verujem da će četvorica preostalih begunaca - Župljanin, Karadžić, Mladić i Hadžić biti locirani i uhapšeni u bliskoj budućnosti", rekao je Jevremović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.