Po jednom učeniku 40 izostanaka

Izvor: S media, 20.Nov.2010, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po jednom učeniku 40 izostanaka

Prvo tromesečje pokazalo da srednjoškolci masovno beže sa časova, upozoravaju iz foruma srednjih škola. Nema posledica

ZA SAMO 38 radnih dana, koliko ih je bilo u prvom tromesečju, prosečan broj izostanaka u beogradskim srednjim stručnim školama bio je oko 40 po učeniku! To znači da đaci svakog dana nisu bili bar na jednom času. I dok je nekada matematika bila bauk, danas više nema pravila. Beži se sa svih časova, jer je mnogo isplativije dobiti čak i neopravdani >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izostanak nego keca.

Tako je, prema podacima Foruma srednjih stručnih škola Beograda, u školi „Tehnoart“ na Zvezdari u jednom odeljenju prvog razreda sa 23 učenika bilo 732 opravdana i 260 neopravdanih izostanaka, dok su u dnevniku „drugog tri“ upisana ukupno 1.862 izostanka i to 1.513 opravdanih i 348 neopradanih.

OCENA IZ VLADANJA

Iako od septembra ocena iz vladanja ulazi u prosek, nedolazak učenika u školu neće uticati na to da se učeniku smanji ocena iz vladanja. Tako nastaje paradoksalna situacija da neko ko ima 35 neopravdanih izostanaka ima primerno vladanje i ocenu pet.

- Ministarstvo prosvete je legalizovalo bežanje iz škole povećanjem broja dozvoljenih neopravdanih izostanaka sa 25 na 35 - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda. - Apsurdno je više brojati izostanke kada je više od 35 neopravdanih samo lakša povreda obaveze. Bolje je onda ukinuti upisivanje. Pred kraj školske godine, broj izostanaka rapidno poraste, posebno u trećoj i četvrtoj godini, a mi ćemo se u školi igrati ćorave bake, tražeći đake.

Naš sagovornik navodi primer iz Škole za negu lepote, gde je nedavno na pismenoj vežbi iz hemije od 29 učenika, njih 20 bilo odsutno. Đacima je mnogo lakše da dobiju izostanak, nego da poprave jedinicu ako dođu nespremni na čas.

- U Medicinskoj školi Beograd je u jednom odeljenju druge godine bilo 1.300 opravdanih i 160 neopravdanih izostanaka, dok je u Frizerskoj školi u dnevniku jednog odeljenja upisano 1.357 opravdanih i 242 neopravdana izostanka - navodi Antić. - Ovi podaci odnose se samo na one izostanke koji su upisani u dnevnike. Broj je, svakako, veći jer nastavnici ne upisuju sve.

Povećan broj izostanaka zabeležen je i u ekonomskim školama. Kako nam je rekla Danka Vlahović, direktorka Ekonomske škole u Sopotu, Zajednica ekonomskih škola i Zajednica gimanzija uputili su dopis Ministarstvu prosvete da se izmeni odredba o povećanju broja neopravdanih izostanaka, ali odgovor nisu dobili.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Po jednom učeniku 40 izostanaka

Izvor: Večernje novosti, 20.Nov.2010

Prvo tromesečje pokazalo da srednjoškolci masovno beže sa časova, upozoravaju iz foruma srednjih škola. Nema posledica

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.