Izvor: B92, 27.Jul.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plasnik: Austrija će pomoći Srbiji

Beč, Berlin -- Srećni smo što je nova vlada Srbije stavila evropski put na visoko mesto na listi prioriteta, izjavila u Beču Ursula Plasnik.

Srbija će na putu ka Evropskoj uniji imati podršku Austrije, kaže ministarka spoljnih poslova Austrije Ursula Plasnik.

Šefica austijske diplomatije nije želela da precizira kada bi Srbija mogla da dobije stratus kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i dodala da nije pitanje fiksiranja datuma unapred, već da Srbija na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unutrašnjem planu treba da rešava svoje zadatke kako bi dostigla evropske standarde.

Ona se nada da će nova vlada biti kooperativnija po pitanju Euleks misije na Kosovu.

"Euleks misija je podržana odlukom 27 zemalja članica EU i ona je značajna za vladavinu zakona na Kosovu. To je izraz činjenice da smo zabrinuti na veoma praktičan način. Mi hoćemo da pomognemo da ceo region usvoji standarde vladavine prava. I biće veoma dobrodošlo ako je to i u agendi srpske Vlade i Skupštine".

Da mladi Srbije dožive iskustvo Evrope

Austrija je prošle nedelje bila domaćin najboljim studentima iz Srbije u okviru programa "Putujemo u Evropu".

"Bilo bi lepo da imamo još više mladih Srba da putuju i dožive prva iskustva po Evropi. Zato što razumemo da osećaj izolovanosti, nemogućnosti da putuju, upoznaju nove prijatelje mora biti frustrirajuća. Želimo da pomognemo na praktičan način i sve to za zajedničku budućnost, jer će Srbija biti deo EU, oko toga nema nedoumica", rekla je Plasnikova.

Na putovanju kroz Evropu srpski studenti posetili su i Berlin. Nemački ministar spoljnih poslova Franka Valter Štajnmajer rekao je da bi ukidanje viza zemljama zapadnog Balkana doprinelo postizanju konsenzusa, tolerancije i razumevanja među evropskim društvima.

"Šengenski sporazum se produžio do vaše zemlje. Predložio sam francuskom ministru da zemlje Zapadnog Balkana uđu na belu šengen listu.Evropslka komisija je pokrenula dijalog za potpunu viznu liberalizaciju za zemlje vašeg regiona i nadam se da će i vaša zemlja ispuniti neophodne uslove što je pre moguće", kazao je šef nemačke diplomatije.

300 najboljih studenata već četvrtu godinu obilaze evropske prestonice i upoznaju se ljudima i kulturnim nasleđem zemalja članica EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.