Izvor: Blic, 11.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planirao da se preda 23. avgusta

Planirao da se preda 23. avgusta

Haški optuženik Milan Lukić uhapšen je u Argentini, kako 'Blic' saznaje, tek nekoliko dana nakon boravka u toj latinoameričkoj državi. Prilikom hapšenja kod Lukića je pronađeno 250.000 evra. Argentinski sudija Horhe Urso odobrio je juče izručenje Lukića u Haški tribunal. Haški optuženik je prethodno odbacio optužbe da je tokom rata u Bosni i Hercegovini počinio zločine za koje je optužen.

- Nameravao sam 23. avgusta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobrovoljno da se predam Haškom tribunalu - izjavio je Lukić pred sudom u Buenos Ajresu. Lukić je u Argentini boravio sa lažnim pasošem na ime Goran Đukanović. Još nije poznato kada je taj pasoš izdat u Srbiji i Crnoj Gori, ali se zna da je kao datum rođenja navedeno 4. maj 1973. godine. Inače, Lukić je rođen 6. septembra 1967. godine u selu Rujište u višegradskoj opštini.

Prema sudskom dokumentu, u koji je uvid imala agencija Rojters, pred sudom u glavnom gradu Argentine on je prihvatio da bude izručen sudu u Hagu, a nikako sudovima bivše Jugoslavije.

- Želim da iznesem istinu i da uklonim mrlju sa svog imena, jer sam optužen za nešto što nisam učinio - rekao je Lukić. On je, prema sudskom dokumentu, 'rekao da je spreman da bude izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, pod uslovom da to bude učinjeno što pre'. Predstavnik federalnog suda Argentine Antonio Lopez rekao je za Bi-Bi-Si da je Lukić rekao da nikako ne želi da bude izručen nijednoj zemlji na prostoru bivše Jugoslavije. Takođe je argentinske vlasti zamolio da mu garantuju bezbednost.

Vlasti Srbije i Crne Gore dobile su zvanično obaveštenje Interpola o hapšenju Milana Lukića i poziv da zatraže njegovo izručenje. Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić rekao je za Betu da SCG ima rok od 30 dana od dana hapšenja da podnese zahtev argentinskim vlastima. 'Predali smo dokumentaciju na prevođenje i u narednih nekoliko dana zahtev će biti uručen aregntinskim vlastima', rekao je Ljajić, ali i dodao da Haški tribunal ima primat i da je izvesno da će Lukić direktno iz Argentine biti izručen u Hag.

Haški tribunal optužio je Lukića 2000. godine za ratni zločin, zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata, tokom sukoba u Bosni. U optužnici se navodi da je Lukić u Višegradu ljude ubijao na najsvirepiji način. Streljao ih je ili klao na obali Drine i bacao ih sa mosta u reku, a više od 130 ljudi, među kojima i žene i deca, žive je spalio u dve kuće u Višegradu. N. Č.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.