Izvor: Blic, 14.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan za povratak Srba

Plan za povratak Srba

BEOGRAD Delegacija Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije sastala se prekjuče u Vašingtonu sa Medlin Olbrajt, državnim sekretarom SAD, i dogovorila se o konkretizaciji ranijih planova za povratak Srba u južnu srpsku pokrajinu. Kako je objasnio za 'Blic' vladika raško-prizrenski Artemije, delegacija SNV je juče nastavila razgovore sa saradnicima državnog sekretara o načinima na koje bi se planovi uskoro realizovali.

Upoznali smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << državnog sekretara s eskalacijom nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji i Olbrajtova je pokazala zabrinutost zbog svega što dešava. Pošto je ona morala da otputuje na sahranu sirijskog predsednika razgovore o situaciji na Kosovu nastavljamo s njenim najbližim saradnicima. Plan je da se Srbi prvo vrate u već postojeće enklave, a ne u mesta na Kosovu gde će momentalno biti ubijeni rekao je vladika Artemije i dodao da je 'Olbrajtova rešena da istraje u realizaciji programa'.

Prema rečima Rade Trajković, člana delegacije SNV, na sastanku sa zvaničnicima Stejt departmenta je planirano da se razgovara i o novim projektima koji se tiču situacije na Kosovu, ali će detalji tih razgovora biti poznati tek nakon sastanka.

Nisu ni nama rekli kakvi su to planovi. Ono što je mene veoma iznenadilo u razgovorima s američkima senatorima je izjava Džejmsa Dobinsa koju su nam preneli, a u kojoj je on priznao da na Kosovu postoji akcija etinčkog čišćenja Srba rekla je Trajkovićeva i dodala da će 'na sastanku sa zvaničnicima Stejt departmenta verovatno biti ponuđeno neko rešenje, ali da to neće biti ništa značajno u rešavanju statusa Srba koji žive na Kosovu'.

Prema rečima vladike Artemija, delegacija SNV KiM sastala se prekjuče i s američkim senatorom Džordžom Vojnovićem, dok su za juče popodne imali zakazan razgovor sa Kristoferom Hilom, specijalnim savetnikom predsednika SAD za Balkan.

Odgovarajući na pitanje šta je tačno Ričard Holbruk rekao za Kosovo na nedavnoj sednici Saveta bezbednosti UN i da li je zvanično najavio 'mini Dejton za Kosovo', Trajkovićeva je rekla:

Holbruk je na sednici SB rekao da će se po odlasku Slobodana Miloševića održati konferencija o Kosovu, koju smo mi nazvali 'mini Dejton', mada mislim da bi konferenciju trebalo održati za celu Jugoslaviju, jer nema smisla rasparčavati Srbe objasnila je Trajkovićeva. A. Ć.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.