Plan racionalizacije usaglašen

Izvor: B92, Beta, 01.Okt.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan racionalizacije usaglašen

Beograd -- Vlada Srbije usaglasila je predloge zakona na osnovu kojih bi trebalo da se smanji broj zaposlenih u državnom aparatu.

Predlozi zakona na osnovu kojih bi trebalo da se smanji broj zaposlenih u državnom aparatu na nivou Republike i u lokalnoj samoupravi naći će se na dnevnom redu Vlade tek naredne nedelje.

Posle razgovora sa predstavnicima sindikata, dogovoreno je da sindikat do ponedeljka dostavi amandmane na Predlog zakona o određivanju maksimalnog broja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaposlenih u republičkoj amdinistraciji, izjavio je za B92 ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Rasim Ljajić.

Sa liderima Samostalnog i sindikata "Nezavisnost" razgovarali su premijer Mirko Cvetković i nadležni ministri.

Pod udar ovog predloženog seta zakona ne potpadaju MUP, vojska, BIA i Uprava za izvršenje zavodskih sankcija.

Što se tiče racionalizacije u drugim institucijama, poput Predsedništva, Skupštine, pravosuđa, nezavisnih institucija i pokrajinskih organa vlasti – odluke će donositi sami, u okviru sopstvenih nadležnosti.

Kako do većine za zakone?

Paralalno sa pomeranjem rokova za usvajanje ovih zakonskih predloga na Vladi, pokrenuto je i pitanje rokova u kojima bi oni mogli da budu usvojeni, s obzirom na činjenicu da MMF u Beograd stiže 20. oktobra.

Ostaje pitanje koliko će snažni biti otpori pojedinih ministara, poput Milutina Mrkonjića iz SPS-a, ili šefa Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme da se otpuštanje sprovede.

Naime, iz tih stranaka vladajuće većine već duže vremena stižu poruke da nisu spremni da u Skupštini podrže takve Vladine mere.

Sve to rezultiralo je spekulacijom da bi, i ovog puta, u pomoć Vladi mogla da pritekne Liberalno-demokratska partija.

Poslanik te stranke Zoran Ostojić takve tvrdnje demantuje. On kaže da LDP traži jasan koncept mera štednje "u kojima se vidi šta država treba da radi i koliko to košta građane":

"Zato uz pomoć grupe ekonomista iz zemlje i Evrope spremamo paket reformskih mera koji će biti znatno širi od čisto ekonomskih mera štednje jer obuhvata suštinske mere reforme zdravstva, obrazovanja, penzijskog sistema itd", najavio je Ostojić.

"Jasno je da Vladina politika ad hoc mera, parcijalnih rešenja kao što je ovo, stalnog kašnjenja, nedostatka vizije, lutanja i tumaranja, niti je imala, niti će imati podršku LDP-a", ocenio je on.

"Na taj stav najmanje mogu da utiču oni koji su za vreme sopstvene vlasti uništili svoju zemlju, opljačkali građane, razorili ekonomiju, a danas demagoški i populistički trabunjaju o tome da levičari ne treba da otpuštaju nego da zapošljavaju", kazao je poslanik LDP-a.

Stepanovićeva: Sastanak forme radi

Direktorka Ekonomist medija grupe Biljana Stepanović smatra da je sastanak sa predstavnicima sindikata organizovan tek da bi se zadovoljila forma.

"Sindikati, kao što znamo, nemaju neku snagu već godinama unazad, bez obzira na to što se stalno najavljuju veliki protesti – te 'vruću jesen’, 'vruće proleće’ i ostala godišnja doba”, rekla je Stepanovićeva za B92.

"Mislim da je premijer Cvetković sa dvojicom ministara danas rešio da primi sindikate da bi zadovoljio formu. Ne verujem da su sindikati u stanju da izvrše neki veliki pritisak da se zaposleni u administraciji ne otpuštaju", kazala je ona.

"Veći problem je u samoj Vladi. Jer, taj isti ministar Milan Marković je, setimo se, više puta najavljivao da će on lično da se založi da se otpusti višak radnika i u lokalnim samoupravama i u državnoj upravi, ali nam nikada nije javljeno da li je išta od toga urađeno”, navela je Stepanovićeva.

SNS: Manje plate u Vladi, a ne otkazi

Srpska napredna stranka ocenila je da Vlada Srbije ne bi trebalo da otpušta radnike već da smanji plate u Vladi i broj ministara i savetnika.

Kako se navodi u saopštenju, ta opoziciona stranka "zahteva od Vlade Srbije da što pre donese novi plan konkretnih mera za izlazak iz krize i da se izjasni o tome šta namerava da preduzme kako bi se zaustavilo dalje ekonomsko propadanje Srbije".

"Zbog inertnosti i nesposobnosti državne administracije građani Srbije svakodnevno gube milione dinara", navodi SNS.

U saopštenju se dodaje da nije učinjeno dovoljno da se privuku strani investitori, da je u prvih šest meseci zabeležen pad industrijske proizvodnje za 18 odsto i da je više od 70 000 preduzeća u blokadi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Orbović: Sindikat nije konsultovan o otpuštanju radnika

Izvor: EMportal, 30.Sep.2009, 17:40

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je danas da niko iz Vlade Srbije nije razgovarao sa predstavnicima sindikata o otpuštanju radnika u državnoj administraciji.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.