Izvor: B92, 31.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitanje saradnje s Hagom u senci

Beograd -- Pitanje saradnje Beograda s Haškim tribunalom nestalo je iz srpske političke svakodnevnice.

Do zatišja je došlo nakon hapšenja generala Zdravka Tolimira i nastavka pregovora Srbije sa Evropskom unijom. Vidljivih zahteva ili pritisaka međunarodni zvaničnika nema, dok su u Briselu, nezvanično, sve brojniji glasovi da bi Unija mogla da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i bez izručenja Mladića i Karadžića.

Pitanje završetka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saradnje Srbije sa Haškim tribunalom palo je u senku s početkom novih pregovora o statusu Kosova. Povodom sto dana vlade, o ovome su se, posle dužeg vremena, oglasili premijer Vojislav Koštunica i šef diplomatije Vuk Jeremić, dok je šef Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao da nema najava da će u skorije vreme Beograd posetiti glavna tužiteljka tog suda Karla del Ponte.

"Ta poseta još uvek nije najavljena, nemamo nikakvih najava da bi mogla da se dogodi u nekom kraćem vremenskom periodu. Ne znači da do nje neće doći, s obzirom da mandat ističe u decembru mesecu, ali u ovom momentu ta poseta još uvek nije potvrđena. A ako dođe, onda ćemo reći sve ono što činimo da dovršimo obaveze prema Haškom tribunalu", kaže Ljajić.

Srpski vicepremijer Božidar Đelić početkom avgusta je prognozirao da bi Srbija u oktobru mogla da potpiše Sporazum o stabilizaciji s Unijom i bez izručenja Ratka Mladića Haškom tribunalu.

U Briselu se, nezvanično, sve više razmišlja u tom pravcu. Neimenovani diplomata zemlje članice EU potvrdio je za Politiku da Brisel više ne odbacuje a priori mogućnost da Beograd dobije „zeleno svetlo” čak i ako ne uspe da uhvati jednog od dvojice najtraženijih haških begunaca.

Portparolka Haškog tribunala Olga Kavran kaže za B92 da ne vidi da je došlo do nekih promena u saradnji i da je zatišje uobičajena letnja pauza.

Ona smatra da EU nije promenila stav povodom izručenja optuženih:

"Nema nikakvih naznaka da je stav EU promenjen u odnosu na ono što je za njih bilo pre dva meseca. Puna saradnja s Haškim tribunalom je i dalje preduslov bilo kakvog potpisivanja sporazuma sa Srbijom, tako da ne očekujem u tom smislu bilo kakve promene, jer nema naznaka za tako nešto."

Pregovori o priključivanju Srbije EU prekinuti su zbog negativne ocene saradnje s Tribunalom, a onda ponovo pokrenuti polovinom juna ove godine, posle hapšenja Zdravka Tolimira.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren tada je poručio da je puna saradnja sa Tribunalom neophodan uslov za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.