Izvor: B92, 25.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitanje konačnog statusa urgentno

Beograd -- Na međunarodnom planu pitanje konačnog statusa Kosova postaje urgentno.

Ovo je izjavio državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije Denis Mekšejn. On je tokom posete Beogradu rekao da se pre godinu dana govorilo o standardima pre statusa, a da se danas govori o standardima i statusu. Mekšejn je političarima u Srbiji poručio da nema povratka Kosova u 1999, niti u 1989, a pogotovo ne u 1389.

"Bojkotom direktnih razgovora sa Prištinom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otvara se prostor za radikalniji nastup onih koji žele nezavisno Kosovo pre ili kasnije. Ja ću sutra Rugovi preneti da Evropa očekuje međuzavisnost i zajednički suverenitet, pre nego nezavisnost i suverenitet koji ne poštuje potrebe suseda", rekao je Mekšejn.

Mogućnost da Haški sud prebaci slučajeve iz svoje nadležnosti domaćim sudovima, u ovom trenutku bi mogla da predstavlja veliki problem za Beograd, izjavio je predsednik Srbije, Boris Tadić: "Proces prebacivanja haških slučajeva na lokalne sudove u ovom trenutku znači sledeće: prebacivanje na sud u Sarajevu i na sud u Zagrebu. Može se desiti da optuženi pred Haškim tribunalom koji su iz Srbije ili su Srbi ne budu suđeni u Hagu, nego u Sarajevu ili u Zagrebu."

Takav razvoj događaja bio bi katastrofalan i mogao bi da destabilizuje situaciju u Srbiji, rekao je Tadić posle sastanka sa državnim sekretarom u britanskom ministarstvu inostranih poslova Denisom Makšejnom. Tadić kaže da je veoma opasno ako bi se nastavila politika obmanjivanja, odnosno da je nesaradnja sa Tribunalom jedno od rešenja.

Republički premijer Vojislav Koštunica rekao je Mekšejnu da je mali odziv Srba na izborima na Kosovu izraz nepostojanja osnovnih ljudskih prava za srpsku zajednicu, pre svega prava na život. Koštunica je rekao da je, u ovom trenutku, važno nastaviti započete dijaloge sa zemljama Kontakt grupe o prihvatanju predloga iz plana republičke vlade koji se odnose na obezbeđivanje institucionalnih garancija za Srbe na Kosovu.

On je istakao čvrstu opredeljenost Srbije i Crne Gore za evropske integracije i ukazao da su prioriteti republičke vlade borba protiv korupcije i vladavina zakona.

Mekšejn je izjavio da Srbiji na putu evropskih integracija stoji saradnja sa Haškim sudom: "Za devet meseci biće obeležena desetogodišnjica najtežeg genocida na tlu Evrope od 1945, hladnokrvnog ubistva osam hiljada Evropljana u Srebrenici. Evropa je zato veoma zabrinuta zbog toga što Mladić nije izručen."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.