Izvor: B92, 11.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitanja za Tadića i dalje bez odgovora

Beograd -- Boris Tadić još uvek nije javnosti odgovorio na pitanje da li je vojska skrivala haške optuženike.

B92 je u četvrtak pokušala da dođe do odgovora predsednika Srbije na pitanja: Zbog čega je prošle godine, dok je obavljao dužnost ministra odbrane, u Centralnom zatvoru posetio haškog optuženika, Veselina Šljivančanina, da li je vojska skrivala haške begunce i ako jeste - gde, i da li je neko zbog toga odgovarao.

Nevladina organizacija Forum za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednost i demokratiju pozvala je predsednika Srbije u četrtak da se obrati javnosti. Komentarišući najnovije izjave nekadašnjih funkcionera DOS o tome da su se u vojnim objektima skrivali haški optuženici, ova NVO navodi da te izjave zahtevaju hitno objašnjenje, a da je to u interesu i Borisa Tadića, predsednika Srbije, pošto je on u periodu na koji se te izjave odnose obavljao funkciju ministra odbrane.

Forum, na čijem je čelu bivši glavnokomandujući združenih snaga Srbije i SCG na jugu Srbije general Ninoslav Krstić, smatra da pitanja, koja je Televizija B92 u sredu uveče postavila Tadiću, mogu da, ako ostanu bez odgovora, ozbiljno ugroze kredibilitet zalaganja za saradnju s haškim sudom. "Ta pitanja nadmašuju i težinu nedavnih pitanja o tome da li je moguće da je Tadić imao na raspolaganju samo jednu nejasnu fotografiju haškog optuženika pred vojnim objektom, dok mu je, istovremeno, bila potčinjena kompletna obaveštajno-bezbednosna služba", navodi FBD.

FBD ocenjuje da bi bilo važno i da se Tadić obrati javnosti i kaže šta ga je i ko ga je na mestu ministra odbrane sprečavao da ostvari principe saradnje s Tribunalom, za koje se sada zalaže.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.