Pirot: Memorandum o energetskoj efikasnost

Izvor: Akter, 26.Okt.2015, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirot: Memorandum o energetskoj efikasnost

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić i predstavnica Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Renete Šindelbek potpisali su danas Memorandum o saradnji, čime i zvanično počinju aktivnosti na izradi Lokalnog akcionog plana za unapređenje energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva u Pirotu

Renete Šindelbek, nakon potpisivanja memoranduma, čestitala je Pirotu što je spreman da se uhvati u koštac sa izazovom koji je prilično težak.

"Uvesti energetsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << efikasnost u zgradama za kolektivno stanovanje i kućama je teže nego u javnim zgradama", ocenila je Šindelbek.

Predsednik opštine je rekao da će prvo biti sagledano postojeće stanje zgrada i kuća, nakon čega će se naći način, da se uloži u unapredjenje energetske efikasnosti.

"Ima tu dosta posla da se sve to popiše i vidi u kom su stanju. Zgrade su gradjene pre više decenija i u veoma su lošem stanju. Naći ćemo načina da uložimo i zgrade dovedemo u kvalitetno stanje", rekao je Vasić.

Nakon potisivanja memoranduma saopšteno je da će GIZ pod pokroviteljstvom Vlade Nemačke, između ostalog, pružiti stručnu i tehničku pomoć u postupku izrade, usvajanja i primene plana.

Realizacijom projekta "Savetovanje u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu", opština Pirot će biti među prvim opštinama u Srbiji koja će imati pregled postojećeg stambenog fonda i biti u prilici da planira različite programe rehabilitacije stambenih zgrada, ali i da konkuriše u dostupnim donatorskim i nacionalnim fondovima.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.