Izvor: B92, 16.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović u Briselu o pravosuđu

Brisel -- Pravosuđe Srbije će pokrenutom temeljnom reformom postati efikasno, pošteno i nezavisno, kaže ministar pravde Srbije.

To znači da neće biti zastarelih predmeta i da će biti suzbijan kriminalitet, izjavio je u Briselu Dušan Petrović posle susreta sa evropskim komesarom za pravosuđe i bezbednost Frankom Fratinijem i direktorom za zapadni Balkan Pjerom Mirelom. Petrović je rekao da je od njih dobio podršku za takvu krupnu reformu i nastavak saradnje na tom planu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske komisije i srpske vlade.

Petrović je potvrdio da će Evropska komisija u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU, kad bude potpisan, prvenstveni značaj dati upravo delovanju efikasnog i nezavisnog sudstva.

Pravosuđe je "nužan elemenat i prvi uslov da bismo imali uređeno društvo u kojem ćemo moći da očekujemo ozbiljne investicije " i otvaranje većeg broja radnih mesta, istakao je srpski ministar pravde.

On je naveo i da će usvajanjem novih zakona, preuređenjem sudskih instanci i personalnim promenama, tako korenito preustrojeno srpsko pravosuđe građanima zajamčiti "suđenje u razumnom roku i da mogu da štite svoja prava onako kako je to svugde u civilizovanom svetu".

Izrazio je i čvrsto uverenje da su dva ključna jemstva za to da će u vrlo doglednom vremenu biti izabran "autoritativan Visoki savet sudstva i zakon kojim će biti vrlo jasno utvrđena merila za izbor, napredovanje i razrešenje sudija i tužilaca".

Sagovornicima u Evropskoj komisije je, dodao je Petrović, iznet i vrlo jasan plan za reformu specijalizovanog pravosuđa i tužilaštva - Veća za ratne zločine, Tužilaštva za organizovani kriminal, uz posebno odeljenje beogradskog suda za organizovani kriminal.

U pripremi je i zakon za zamrzavanje i oduzimanje imovine onima koji su osuđeni za organizovani kriminal, isto kao i izmene i dopune zakona o nadležnosti državnih organa u suđenju za ratne zločine.

Petrović je novinarima preneo da je u odvojenom širem razgovoru s Mirelom izneo dokle je Srbija stigla u naporima da se približi Evropskoj uniji i ocenio da je, iako postoje "otvorena politička pitanja", u tome ostvaren ozbiljan napredak.

Takav napredak će, po njegovim rečima, uskoro biti prikazan i u godišnjem izveštaju Evropske komisije o sprovođenju evropskih reformi u Srbiji.

Ministar pravde je uveren da će "Srbija ostvariti svoj suštinski cilj ulaska u Evropsku uniju", što znači i da svojim građanima omogući "život kakav imaju ljudi u civilizovanom svetu".

"Ovo je, dakle, borba za Srbiju, ja u tu borbu duboko verujem i siguran sam da to neće ostati bez rezultata", rekao je Petrović.

On je naveo da će u Srbiji biti donet zakoni o Visokom savetu sudstva, Državnom veću tužilaca, sudijama, sudovima, o Javnom tužilaštvu.

Vrlo je bitno da u Srbiji što pre bude ustanovljen Ustavni sud, rekao je još Petrović i dodao da je sa zvaničnicima Evropske komisije vođena otvorena rasprava šta je realno i u kom roku bi to trebalo da se ostvari.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.