Izvor: B92, 09.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović Škero predsednica VSS-a

Beograd -- Skupština Srbije izabrala je u subotu uveče Vidu Petrović Škero za predsednicu Vrhovnog suda Srbije.

Novoizabrana predsednica Vrhovnog suda odmah po izboru položila je i potpisala zakletvu pred poslanicima. Za izbor Vide Petrović Škero glasala su 183 poslanika, dok je protiv bilo samo 26 poslanika Demokratske stranke.

Parlament je izabrao i predsednike više od 20 okružnih i opštinskih sudova u Srbiji, među kojima i Sinišu Važića za predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Okružnog suda u Beogradu i Slobodana Nadrljanskog za predsednika Okružnog suda u Novom Sadu. Izabrano je i više desetina sudija okružnih, opštinskih i trgovinskih sudova, među kojima i sudije vojnih odeljenja koja su formirana nakon prestanka rada vojnih sudova od 1. januara ove godine.

Između ostalog, za sudiju Okružnog suda izabran je bivši istražni sudija Vojnog suda Vuk Tufegdžić, koji je bio zadužen za slučaj pogibije dvojice gardista u Topčideru. Skupština je izabrala večeras i više javnih tužilaca i njihovih zamenika u okružnim i opštinskim sudovima u Srbija.

Tokom današnje rasprave, ocenjujući da u pravosuđu ima mnogo onih koji su učestvovali u montiranim procesima, Boško Ristić iz Demokratske stranke kazao je da pravosuđe neće biti nezavisno sve dok vlada, kao izvršna vlast, upravlja novčanim sredstvima za pravosuđe. On je dodao da se u pravosuđu nazire i velika doza nepotizma.

Ristić je kritikovao i način izbora članova Visokog saveta pravosuđa i optužio ministra pravde Zorana Stojkovića da je uticao na raspisivanje konkursa za izbor tužilaca i sudija u vojnim odeljenjima.

On je kazao da je kandidat za predsednika Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero na opštoj sednici tog suda dobila samo devet glasova, a da kandidati koji su na opštoj sednici na tajnom izjašnjavanju svih sudija dobili više od 20 glasova nisu prošli na Visokom savetu pravosuđa.

Odgovarajući na optužbe, ministar Stojković je kazao da je sudski budžet određen Zakonom o budžetu, a da ministarstvo pravde samo kontroliše zakonitost i izvršenje budžeta za pravosuđe.

Stojković je kazao da lično nijednog kandidata nije predložio, već da su se kandidati javljali na konkurs, kao i da nije učestvovao u raspisivanju konkursa za izbor nosilaca pravosudnih funkcija u vojnim odeljenjima.

Zamenik šefa poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović kazao je da se pravosudni organi blagonaklono odnose prema pripadnicima bivšeg DOS-a, DS-a i članovima prethodne vlade koji su bili umešani u političke, ekonomske i druge skandale u Srbiji, a da se prema socijalistima preduzimaju sve radnje da se dokaže njihova navodna krivica. "Naravno da i ja mogu biti nezadovoljan pojedinim predlozima Visokog saveta pravosuđa, ali je činjenica da se pokušava nešto pomeriti napred", rekao je Obradović.

Aleksandar Vučić iz Srpske radikalne stranke je rekao da radikali neće mnogo osporavati i kritikovati kandidaturu Vide Petrović-Škero, jer je imala moralnog integriteta da se suprotstavi Đinđićevoj vladi u daljem uništavanjiu političkih protivnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.